Els joves de l’Assemblea Llibertària de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb la Federació d’Estudiants Anarquistes (FEA) i la Federació d’Anarquistes de Catalunya (FAC), van entrar diumenge passat a l’edifici, però no van obrir-lo públicament fins dimecres. D’aquesta manera els ocupes eviten el desallotjament exprés, que només es pot dur a terme durant les primeres hores després que hi entrin. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va reclamar dijous a l’Ajuntament que l’edifici fos desallotjat amb urgència.

Tanmateix, dimecres els joves van rebre la visita d’uns tècnics municipals que no els van desallotjar. L’edifici s’ha de convertir en una escola de música per al barri, però el projecte no és imminent. I els bombers, després de valorar l’estat de l’edifici, els van dir que és “parcialment habitable”, és a dir, que només hi ha algunes zones que no haurien de trepitjar si no volen posar en perill la seva seguretat.

Per tant, els joves han mantingut l’ocupació i aquest diumenge han convocat una jornada de treball per rehabilitar els locals. Preveuen tenir-lo llest en un mes per poder obrir-hi una residència d’estudiants autogestionada i un centre social on fer reunions d’universitaris, però també amb activitats per a tota la gent que no pot anar a la universitat. Amb aquesta acció, els joves volen denunciar no només que hi hagi edificis públics desocupats sinó també les dificultats per accedir a la universitat i a un habitatge, amb l’encariment tant de les taxes acadèmiques com dels preus de les residències universitàries.

El districte de Ciutat Vella ha convocat el col·lectiu a una reunió aquest dilluns, però els joves no hi assistiran per problemes d’agenda del seu advocat. No descarten reunir-s’hi durant els propers dies. L’edifici ocupat és a pocs metres del campus de la UB al Raval i de la parada de metro d’Universitat. Es troba desocupat des que, al maig de 2011, l’Escola d’Adults Francesc Layret es va convertir en Centre de Formació d’Adults i es va traslladar al Palau Alòs, rehabilitat al carrer de Sant Pere Més Baix. L’edifici del Raval no reunia les condicions per acollir aquest tipus de centre.