La gran plaça cívica en què s'ha de convertir el voltant del Born Centre Cultural és gairebé una realitat. Els operaris enllesteixen ara els acabats de l'obra. La majoria de la superfície ja té les llambordes col·locades, l'enllumenat s'ha renovat amb llums LED i només faltarà instal·lar-hi el mobiliari urbà. El canvi serà radical. La prioritat la tindran els vianants i per això l'aparcament al carrer desapareix. Els veïns fa temps que reclamen recuperar les places perdudes i ara, finalment, ja tenen la solució. L'estacionament que hi ha als antics jutjats municipals, on avui aparquen els treballadors de l'Audiència de Barcelona, serà àrea verda per a residents. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Això farà que les pèrdues de les places de cotxe que suposen una urbanització peatonal quedin compensades amb aquestes 72 places d'àrea verda que es guanyen als antics jutjats. És una molt bona notícia a nivell veïnal." A mitjan agost, les 72 places estaran operatives al carrer del Comerç, el passeig de Picasso i un petit tram del passeig de Pujades. La nova urbanització de plataforma única també implica restringir-hi l'accés al trànsit rodat. Només hi ha podran passar els veïns, els clients de l'aparcament subterrani i els serveis de càrrega i descàrrega. Un equip d'agents cívics informarà i vetllarà perquè es respectin tots els canvis de mobilitat a la zona com l'aparcament o les restriccions d'accés a l'entorn del mercat

Les places que s’han habilitat en compensació de les que han desaparegut estaran operatives a mitjan agost. Als entorns del Born Centre Cultural hi haurà 284 llocs d’aparcament en àrea verda. Tot i això, des que es van iniciar les obres i els canvis en la mobilitat al barri, hi ha 69 places d’estacionament que no han estat recuperades. “El compromís és seguir estudiant noves àrees per compensar-ho”, ha explicat Mercè Homs, regidora de Ciutat Vella.

Pel que fa a la resta de vehicles, s’han incrementat els espais d’estacionament de motos i bicicletes,  s’han habilitat 14 llocs per a vehicles de persones amb discapacitat i 47 places de càrrega i descàrrega. La regidora Mercè Homs considera que els conductors que vinguin de fora a visitar la zona compten amb dos pàrquings subterranis (un a la plaça Comercial i l’altre, al passeig de Lluís Companys) i un en superfície a l’estació de França.

Els entorns del Born Centre Cultural s’han transformat en una àera preferent per a vianants. Per això, a més de prohibir-hi l’aparcament, també s’hi restringirà l’accés al trànsit rodat, de manera que només hi podran passar els veïns, els clients de l’aparcament subterrani i els serveis de càrrega i descàrrega.

Per facilitar els canvis tant als veïns com a visitants, agents cívics n’informaran sobre el terreny en hores punta. Entre setmana treballaran de set a nou del matí i de les 19 h fins a la mitjanit. Els caps de setmana allargaran la feina fins a les dues de la matinada.

Les obres d’urbanització de la zona afronten ara els últims treballs abans que el Born Centre Cultural obri les portes el proper mes de setembre. La inauguració, prevista per al dia 9, donarà el tret de sortida als actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona.