Tots quatre individus (un pare, un fill i dues dones de 25 i 64 anys) han ingressat a la presó. Integraven una organització criminal que havia aconseguit perpetrar almenys vuit robatoris en centres hospitalaris de Catalunya i Navarra. Hi entraven per separat i mentre uns vigilaven, els altres s’apoderaven de l’instrumental mèdic, que revenien al mercat negre de països de Sud-amèrica. Acostumaven a triar aparells de diagnòstic: des d’una màquina d’un valor de 30.000 €, robada a l’Hospital de Vic, fins a material de les sales d’endoscòpia, que, si convenia, agafaven després de rebentar una porta.

Així va ser en una ocasió, a l’Hospital Dos de Maig de Barcelona. El Parc Hospitalari Martí i Julià, de Salt, i l’Arnau de Vilanova, de Lleida, també van rebre la visita dels lladres. Va ser, però, a l’Hospital Vall d’Hebron on la cursa delictiva dels detinguts va començar a trontollar. A un dels membres el van enxampar enduent-se sondes ecogràfiques valorades en 18.000 €. Després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb càrrecs, moment que va aprofitar per unir-se de nou a la banda i seguir delinquint.

En realitat, el següent cop va esdevenir encara més espectacular: l’escenari, l’Hospital Santa Tecla, de Tarragona. El 27 d’agost, van accedir als quiròfans, d’on van robar un videogastroscopi, un videobroncoscopi i un cistoscopi òptic. Valor total: 146.960 €. Tot i que aleshores les investigacions ja estaven molt avançades, el grup encara va tenir temps de traslladar a Navarra les operacions. Durant la detenció, realitzada quan es desplaçaven en un vehicle familiar, s’hi va trobar part del botí: 300.00 €. El valor sumat del material sostret supera, però, el milió d’euros.

Més tard, i ja amb autoritat judicial, els agents van escorcollar pisos i un taller a Manresa i Sallent, que els va permetre reunir més proves incriminatòries. De fet, s’està encara comprovant si la identitat real dels detinguts coincideix amb la documentació veneçolana i colombiana amb què viatjaven.