Encara que sembli mentida, a la ciutat hi viuen mussols, xots i gamarussos, tots tres rapinyaires amb característiques similars. De fet, aquestes similituds han estat les responsables de la confusió d’alguns ciutadans, arran de la troballa d’un exemplar jove a Can Marcet.  El dilluns 7 d’octubre uns veïns d’Horta van trobar un animal ferit i el van entregar a la Guàrdia Urbana i aquests a un centre veterinari, en espera de poder ser transportat al Centre Recuperador de Fauna Salvatge de Torreferrussa.

En un primer moment es va pensar que era un mussol, però és un xot, segons en Marc Anton, tècnic de l’Institut Català d’Ornitologia i editor de l’atles dels ocells nidificants de Barcelona.

Que és un xot?

Un xot és el rapinyaire nocturn més abundant a la ciutat, unes 20 parelles. Viu en espais oberts, amb una mica d’arbrat on establir el niu. A Barcelona es pot trobar a la muntanya de Montjuïc, a Pedralbes, a les Planes, als jardins de la Tamarita, a la rodalia del Parc del Guinardó i el Parc Güell, al Parc Central de Nou Barris i al Parc de la Guineueta. Els ornitòlegs apunten a un declivi de la població de xots des dels anys 90 i actualment es considera una espècie vulnerable. Mengen bàsicament insectes.

Diferències amb el mussol i el gamarús

El mussol és el rapinyaire menys abundants a Barcelona i només s’ha detectat la seva presència al voltant del Castell de Montjuïc, a Pedralbes, vora el Parc de l’Oreneta i Can Carelleu, al Torrent dels Maduixers i entre el barri de Canyelles i Can Masdeu. Els experts apunten que només hi ha quatre parelles de mussols, però a la resta del país es considera que la població és estable i, en conjunt,  és una espècies de preocupació menor. Mengen ratolins i invertebrats.

El gamarús és el rapinyaire més forestal dels tres, ja que a Barcelona es troba en zones més apartades del nucli urbà, sobretot viu i cria en arbres del Parc Natural de Collserola, al Parc Güell i Montjuïc. També es pot sentir el seu cant, malgrat no se’n pot confirmar la cria, als districtes de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. També, en ocasions, s’ha sentit en zones de la Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot. La seva població, a l’entorn barceloní, s’ha avaluat al voltant de 40 parelles i els ornitòlegs apunten que es troben en expansió. Es considera una espècie de preocupació menor. El gamarús s’alimenta principalment de petits mamífers i aus.