Montjuïc és una immensa capsa de sorpreses. Sempre en queda algun racó per descobrir, encara que faci un segle que existeix i quedi amagat en la immensitat de la muntanya. És el cas del Viver Municipal de Plantes Tres Pins, on s’aclimaten els arbres, els arbustos i les plantes que després veurem als espais públics de la ciutat. Es va crear als anys 20 del segle passat per proveir la ciutat de plantes per a l’Exposició del 1929 i avui dia és un espai imprescindible per fomentar la biodiversitat urbana.

Està ubicat a una antiga zona de berenars on es reunien a passar la tarda les famílies a principis del segle XX, a la coneguda com a font dels Tres Pins. Ocupa dues hectàrees i mitja amb algunes de les vistes més espectaculars sobre Barcelona, a les quals cal sumar les més de set hectàrees dels Jardins de Petra Kelly, oberts a la ciutadania.

El viver és un verger de flors, plantes arbustives i diferent espècies d’arbres, distribuïts en diferents terrasses. A la part inferior, una gran plaça acull flors i petites plantes que hi passen poques hores, abans de distribuir-se en molts dels parcs de la ciutat. També hi ha un hivernacle (en desús des de les destrosses del Gloria) i un umbracle, on es deixa reposar la planta que s’està reproduint.

Una de les millors panoràmiques del viver es veu des de la zona d’estacionament, on hi ha les plantes i arbustos d’ornamentació amb què es guarneixen esdeveniments públics i privats, a més dels múltiples actes que es fan durant les festes de la ciutat.

Més de 1.000 arbres en fila índia

Els protagonistes del viver aquesta època de l’any són els 1.100 arbres que formen part de l’inici de la campanya de plantació de clima fred, més de 20 espècies (com mèlies, lledoners, pruners, perers o plàtans) que surten cada dia fins al mes de gener. Aquestes setmanes estan col·locats de forma endreçada en fila índia als Jardins de Petra Kelly. La destinació final: els escocells de les voreres.

Si sumem les campanyes d’arbres de clima fred, de clima càlid i també les palmeres, es planten més de 2.500 arbres només als escocells dels carrers de Barcelona. Tots surten, abans, del viver Tres Pins.

Un espai molt ric en aigua

Alguns dels racons del viver tenen com a banda sonora l’aigua que brolla de l’antiga font de Tres Pins, que recorre diferents canals i rega les basses naturalitzades, on es crien diferents espècies de plantes aquàtiques i són l’hàbitat d’amfibis com granotes i tòtils. Viuen tranquil·lament, lluny del brogit de la ciutat, enmig de la natura, en un espai únic i privilegiat que ajuda a conservar la varietat d’espècies de la ciutat.