pluja estels leonids 2023
Autor foto: Alfons Puertas

Arriba la pluja d’estels dels Leònids 2023. L’astronomia sempre és notícia, però aquests dies de novembre guanya protagonisme a les xarxes a causa de la coincidència de diversos esdeveniments fàcilment observables a ull nu, entre els quals hi ha la pluja dels Leònids. De fet, la nit de dijous a divendres serà el millor dia per mirar el cel i veure la pluja d’estrelles.

La nit del 17 al 18 de novembre, màxim dels Leònids 2023

El dia 17 i18 de novembre serà el moment àlgid de la pluja d’estels dels Leònids, la qual es fa visible entre el 6 i el 30 de novembre.

Els experts preveuen que la millor hora serà a partir de les 21 h de divendres, 17 de novembre, quan s’amagui la lluna, la qual es trobarà en fase creixent (20 % d’il·luminació del disc lunar). La nit i la matinada de dissabte, 18 de novembre, seran un bon moment per gaudir de la pluja d’estels.

S’estima una freqüència variable, entre 10 i 20 meteors per hora.

Els Leònids es produeixen pel pas de la Terra per l’òrbita del cometa 55P/Tempel-Tuttle. El radiant es troba en direcció a la constel·lació de Lleó.

Altres pluges d’estels del mes de novembre

A banda dels Leònids, probablement la més interessant, al novembre hi ha altres pluges d’estels visibles a ull nu des de Catalunya, tot i que amb menor freqüència horària de meteors.

La pluja d’estels dels Tàurids del Nord és una pluja de meteors feble (màxim de cinc meteors per hora) associada al pas el cometa 2P/Encke. Es fa visible entre el 20 d’octubre i el 10 de desembre i assoleix el màxim entre l’11 i el 12 de novembre.

A banda, al novembre també hi ha els Alfa Monoceròtides, actius entre el 15 i el 25 de novembre, amb un màxim el dia 21. Els Oriònids de novembre són una altra pluja d’estels visible entre el 13 de novembre i el 6 de desembre, amb un màxim el 28 de novembre (tres meteors/hora).

Què és un meteor? El perquè de la lluminositat dels estels fugaços

Segons l’Institut Geogràfic Nacional s’anomena meteor el fenomen resultant de la penetració d’una partícula de matèria a l’atmosfera a gran velocitat. La vaporització d’aquesta partícula a causa de la col·lisió amb les molècules d’aire és el que produeix la lluminositat.

La llum es fa visible només durant una fracció de segon i a gran altura, aproximadament a uns 100 km, per bé que hi ha variacions en funció de la velocitat amb la qual penetren a l’atmosfera. Les partícules que entren a major velocitat a l’atmosfera se solen evaporar a major altura.

Només alguns meteors de gran dimensió (més d’un quilo) i de consistència rocosa o metàl·lica poden arribar a terra (meteorits).

Les pluges d’estels (pluja de meteors) s’associen a les restes que deixen els cometes que creuen l’òrbita terrestre.

El temps ens acompanyarà?

Es preveu la presència d’alguns núvols baixos al litoral barceloní, sobretot a primeres hores de la nit de divendres a dissabte. Aquest fet, juntament amb l’elevada contaminació lumínica, farà que sigui complicat observar-los. Els núvols també seran presents a les comarques gironines i a molts trams del litoral i el prelitoral. El cel es mostrarà més clar a l’interior i Ponent, així com a punts dels Pirineus, llocs ideals per gaudir dels Leònids.