pluja estels leonids
Autor foto: Alfons Puertas

L’astronomia sempre és notícia, però aquests dies de novembre guanya protagonisme a les xarxes a causa de la coincidència de diversos esdeveniments fàcilment observables a ull nu, entre els quals hi ha la pluja d’estels dels Leònids. De fet, la nit de dijous a divendres serà el millor dia per mirar al cel i veure la pluja d’estrelles.

El 18 de novembre, màxim de la pluja d’estrelles dels Leònids

El dia 18 de novembre serà el moment àlgid de la pluja d’estels dels Leònids, la qual es fa visible entre el 6 i el 30 de novembre. Els experts preveuen que la millor hora serà les 23 h UTC del 17 de novembre, és a dir, a pels volts de la mitjanit de divendres, 18 de novembre.

La Lluna es trobarà en fase decreixent (33,5 % el dia 18 de novembre) i no sortirà per llevant fins a la 1.23 h, motiu pel qual serà preferible aprofitar les primeres hores de la nit per visualitzar de forma nítida els meteors.

S’estima una freqüència variable, a l’entorn de 10 meteors per hora.

Els Leònids es produeixen pel pas de la Terra per l’òrbita del cometa 55P/Tempel-Tuttle. El radiant es troba en direcció a la constel·lació de Lleó.

Lluna plena de desembre 2022: Quan és? Dia i hora per veure’n la propera
A banda de la pròxima lluna plena, aquest mes podrem veure Mart especialment brillant i diversos planetes a ull nu

Altres pluges d’estels del mes de novembre

A banda dels Leònids, probablement la més interessant, al novembre hi ha altres pluges d’estels visibles a ull nu des de Catalunya, tot i que amb menor freqüència horària de meteors.

La pluja d’estels dels Tàurids del Nord és una pluja de meteors feble (màxim de cinc meteors per hora) associada al pas el cometa 2P/Encke. Es fa visible entre el 20 d’octubre i el 10 de desembre i assoleix el màxim el 12 de novembre.

A banda, al novembre també hi ha els Alfa Monoceròtides, actius entre el 15 i el 25 de novembre, amb un màxim el dia 21. Els Oriònids de novembre són una altra pluja d’estels visible entre el 13 de novembre i el 6 de desembre, amb un màxim el 28 de novembre (tres meteors/hora).

Què és un meteor? El perquè de la lluminositat dels estels fugaços

Segons l’Institut Geogràfic Nacional s’anomena meteor el fenomen resultant de la penetració d’una partícula de matèria a l’atmosfera a gran velocitat. La vaporització d’aquesta partícula a causa de la col·lisió amb les molècules d’aire és el que produeix la lluminositat.

La llum es fa visible només durant una fracció de segon i a gran altura, aproximadament a uns 100 km, per bé que hi ha variacions en funció de la velocitat amb la qual penetren a l’atmosfera. Les partícules que entren a major velocitat a l’atmosfera se solen evaporar a major altura.

Només alguns meteors de gran dimensió (més d’un quilo) i de consistència rocosa o metàl·lica poden arribar a terra (meteorits).

Les pluges d’estels (pluja de meteors) s’associen a les restes que deixen els cometes que creuen l’òrbita terrestre.

El temps ens acompanyarà?

Malgrat que es preveu la presència d’alguns núvols alts i mitgencs, hi ha possibilitat que el cel es mantingui prou clar en alguns moments per poder observar els meteors. Malgrat això, no serà una nit ideal malauradament.