El pas de la borrasca Ignacio ha estat fugaç, però també s’ha volgut fer notar a Barcelona en forma de fortes ratxes de vent. Aquesta vegada, però, el pas de la pertorbació no ha anat acompanyada de pluja intensa, calamarsa o llamps i trons com la seva precedent, l’Hortense.

Ratxes de fins a 85 km/h a la façana marítima de Barcelona

El vent s’ha anat reforçant al llarg de la nit, però ha estat entre la matinada i primera hora del matí quan ha assolit les ratxes més significatives. El vent aponentat s’ha accelerat un cop ha superat la cadena muntanyosa del litoral (Collserola), motiu pel qual les ratxes més intenses les han anotat a la part més baixa de la ciutat i al Pla de Barcelona. Destaquen, en aquest sentit, ratxes de fins a 85 km/h a la Vila Olímpica, però també de 82 km/h a les Corts i a la Verneda. A l’estació del Meteocat del barri del Raval (Ciutat Vella) l’anemòmetre ha registrat una ratxa de 80 km/h.

Ratxes de vent registrades a Barcelona fins a primera hora del matí (Font: Aemet, Meteocat, CMI, Meteoclimatic)

Els bombers han realitzat fins a 25 sortides relacionades amb les ventades a la ciutat de Barcelona durant les darreres hores.

Neu als Pirineus i ratxes de més de 100 km/h al prelitoral

La borrasca Ignacio també s’ha fet notar en forma de ventades intenses en altres punts del territori català. Els cops més forts de vent s’han produït sobretot en punts de muntanya del prelitoral central i sud. A Sant Dimes (Montserrat) han assolit un cop màxim de fins a 125 km/h; al Perelló, de 114 km/h; a Rojals, de 106 km/h, o al cim de la Mola, de 95 km/h.

La neu també ha enfarinat algunes valls dels Pirineus. La nevada, feble en conjunt, va arribar fins al fons de les valls al Pirineu occidental (800 m) dissabte al vespre, però aquesta nit també ha arribat a baixar fins als 1.000 m en altres valls com la Cerdanya.

Diumenge amb ratxes més moderades de vent a Barcelona

La ventada ha anat clarament de baixa a Barcelona al llarg del matí de diumenge. Malgrat això, els models encara anuncien la possibilitat que es tornin a produir ratxes moderades de vent de ponent al llarg del dia, en alguns casos superiors als 50 o 60 km/h, sobretot, però, entre la tarda i el vespre.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activat un avís de perill per vent (>72 km/h) per a tota la jornada de diumenge al Barcelonès. També té actiu un avís de perill per mala mar (maregassa) fins a darrera hora del dia.

Dos dies insegurs abans d’un període de temps primaveral

La borrasca Ignacio és la darrera. Tot i això, dilluns i dimarts encara seran dies insegurs. Dilluns a la tarda es preveu que el vent giri sobtadament a llevant i gregal, un fet que implicarà l’arribada de nuvolades, algun xàfec i un descens del termòmetre. Dimarts es mantindran les nuvolades i el temps insegur.

A partir de dimecres, en canvi, l’arribada d’una bombolla d’aire càlid en altura ens regalarà uns quants dies de suavitat tèrmica i sensació primaveral.