Una palmera caiguda pel vent, el desembre de 2019

Gairebé sense temps de pair la darrera gran borrasca que ens ha afectat (Filomena), l’AEMET va batejar aquest dimecres la següent que, a més a més, ens afectarà de manera directa, l’Hortense, que apunta cap a nosaltres amb un probable episodi de vent fort també a Barcelona.

L’Hortense arribarà divendres

La borrasca Hortense, tot just acabada de batejar aquest dimecres per l’AEMET, circula de moment a l’Atlàntic al bell mig de l’oceà.

Amb el pas de les hores anirà avançant cap a la península, s’aprofundirà i podria comportar un temporal de vent fort que ens podria afectar de manera directa també a Barcelona.

L’Hortense pot portar vents de més de 80 km/h a Barcelona

Els mapes a poc a poc van confluint en una mateixa idea. Divendres podem tenir un episodi de vent molt intens a casa nostra, amb cops que podrien superar els 80 km/h fins i tot a Barcelona, tot just quan ens passi per sobre la borrasca Hortense.

Ratxes de vent previstes per a divendres al migdia pel model GFS. Font: Wetterzentrale

Els models meteorològics apunten a una situació de ventades fortes per al mat, migdia i tarda de divendres.

Són molts els models que mostren com, durant unes poques hores, el vent podrà superar els 80 km/h a la mateixa Barcelona i ultrapassar clarament els 100 km/h a altres indrets del prelitoral i altres grans zones de la península ibèrica, sobretot del País Valencià.

En principi hauria de ser una situació ràpida, de poques hores, però que es podria repetir (de forma no tan intensa) en diversos trams del cap de setmana.

Avisos oficials i Ventcat en alerta

Tant l’AEMET com el Meteocat han emès ja diversos avisos referents a aquesta probable situació de risc associada a la borrasca Hortense.

Avisos per a divendres de l’AEMET. Font: AEMET

L’Agència Estatal de Meteorologia ja avisa de la possibilitat de superar els 80 km/h al litoral i prelitoral de Barcelona durant bona part de la jornada de divendres.

Avisos per vent per a divendres segons el Meteocat. Font: Meteocat

D’altra banda, el Meteocat ha emès un primer avís per vent també per a les mateixes franges horàries en una zona una mica més delimitada i que abraçaria bona part de la costa i prelitoral del sud de Barcelona i nord de Tarragona.

A més a més, Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla Ventcat pel vent fort de demà.

Només vent?

A hores d’ara el més destacat de la borrasca Hortense a casa nostra seria l’episodi de vent associat.

Ara bé, el vent serà de component oest, per la qual cosa, tot i que hi haurà temporal de mar, no s’espera que tingui ni de bon tros la incidència d’altres borrasques com la Gloria o la Filomena, en les quals el vent arrencava de llevant.

De pluja en durà poca, només alguns ruixats durant el matí de divendres, en el que serà un dia que recordarà molt més el temps britànic que el que acostumem a tenir a casa nostra.