La xafogor està sent molt destacable i acumulem nits de molt mal dormir. A més, ja s’acumulen més de 90 dies sense pluja abundant a Barcelona. Els boscos necessiten aigua i ens cal una regada general. Doncs tot això s’acabarà de sobte entrant a l’agost: alguns xàfecs i nits de flassada.

Traca de tempestes el darrer vespre de juliol

Les previsions ens indiquen que al llarg de la tarda i el vespre del dia 31 de juliol ens travessarà un solc o tàlveg en altura. Zona en la que solen formar-se tempestes, i amb la calor acumulada, poden ser fortes. La xafogor que ara tenim, sens dubte que serà un aliment perquè les tamborinades acabin espetegant fort. És molt probable que tinguem una línia de torbonada, una tempesta llarga però sobtada que sol associar-se a molta aigua en poca estona, vent fort i brusc canvi de temperatura.

Velocitat vertical del vent segons el model AROME el dissabte 31 de juliol a les 20 h

En la imatge anterior es pot observar una línia molt definida a les comarques de l’Ebre i de Ponent on l’aire ascendeix sobtadament, que denota severitat atmosfèrica. Just al darrere, a l’Aragó, fortes descendències que indiquen la clara baixada de temperatura posterior. Amb un mapa així és probable que es donin fenòmens com pedregades o ventades destacables amb el pas de la línia de tempestes. Just quan es faci de nit és quan arribarà a Barcelona.

De la xafogor a la nit fresca

Si els ruixats seran tota una fita a Barcelona, sobretot després de tants dies sense ploure apreciablement, encara serà més notòria la baixada de la temperatura. Es pot dir que passarem de nits d’insomni a unes altres de dormir amb les finestres tancades. Es preveu que amb el pas de les tempestes la temperatura mínima baixi al voltant dels 6 graus de mitjana.

Això ens farà passar de nit tropical i gairebé tòrrida a una per sota dels 18 o 19 graus. Ja diumenge al matí.

Respecte a la temperatura del migdia de dissabte, encara notarem més la caiguda del mercuri. Gran part del dissabte encara estarem sota un ambient enganxós, xafogós i amb màximes al voltant dels 28 graus. Suarem encara la cansalada.

Diferència de temperatura entre les 14 h de dissabte, 31 de juliol, i les 7 h de diumenge, 1 d’agost. Clara baixada tèrmica

Mínimes de 17-18 graus sovintejaran a la ciutat de Barcelona el mateix dia 1 al matí. Un respir evident que ens durà una renovació ambiental palesa, una revifada de la natura i un millor descans dels ciutadans. També un estalvi en aire condicionat, no cal dir-ho.

Lleuger terral que ens ensenyarà alguna jaqueta matinal

Segons les previsions, aquesta nit ja seran història els ruixats, sobretot entrada la matinada. I juntament amb la baixada de temperatura ens acompanyarà l’entrada de ventet de nord-oest, que n’hi haurà prou com per accentuar la sensació de fredor.

No serà estrany, doncs, tenir temperatura de 15 a 18 graus el matí de diumenge amb aquest terral que ens robarà tres o quatre graus més. Sensació de mes d’octubre quan tot just encetarem l’agost.

Ràfegues de vent en superfície segons el model ARPEGE el diumenge 1 d’agost a les 7 am

Les nits fresques tindran corda fins ben entrada la setmana vinent

Si mirem a curt i mitjà termini (fins a un horitzó temporal de 5 dies), les nits xafogoses quedaran anul·lades. Ans al contrari, ens esperen unes matinades de molt bon dormir, amb absència de nits tropicals i lleugera brisa de terral que accentuarà la sensació de fresca. Sens dubte que serà tot un oasi de bon descans i ambient molt agradable en un estiu que encara no ha dit l’última paraula.

Anomalia de temperatura a 1500 m aprox. segons el model ECMWF la matinada de dilluns