temperatura 31 juliol 2021
variació de la temperatura màxima de dissabte respecte la de divendres. Font: AEMET

El temps a Catalunya canviarà radicalment durant aquest cap de setmana amb l’arribada d’una massa d’aire fred que pot comportar que els ruixats i les tempestes siguin freqüents a moltes comarques.

Arribada d’una massa d’aire atlàntic

Des d’aquest divendres, l’atmosfera s’ha començat a bellugar. Una massa d’aire fresc d’origen atlàntic es despenjarà cap a nosaltres.

Trajectòria de la massa d’aire a diferents altures fins a arribar a casa nostra dissabte. Font: NOAA Hysplit

En altura passarem dels -8 ºC a 5.500 m del passat dijous a tenir-ne prop de -15 ºC dissabte, fins i tot una mica menys. Un descens de temperatura que vindrà acompanyat també d’un augment de la inestabilitat.

Queda garantit l’ambient de finals d’estiu durant uns quants dies dies

Amb l’arribada d’aquesta massa d’aire fred el que queda més que garantida és la clatellada de la temperatura que farà que, fins ben entrada la primera setmana d’agost, l’ambient sigui més digne de mitjans o finals de setembre que de plena canícula.

Variació de la temperatura màxima de dissabte respecte de la de divendres. Font: AEMET

El descens s’ha començat a notar aquest divendres a l’oest de la península, però serà aquest dissabte quan arribarà a Catalunya.

De cara a diumenge, la temperatura màxima podria quedar 8-10 ºC per sota de la registrada divendres. Això a gran part de l’interior català i el Pirineu. Un descens no tan marcat a Barcelona, on la baixada serà més modesta, tot i que també notarem molt més confort tèrmic.

Això farà que les mínimes de diumenge i ja dilluns quedin per sota dels 20 ºC a tot arreu, Barcelona inclosa, en plena canícula. Un fet que cada cop és més difícil en els dies més càlids de l’any com a conseqüència de l’escalfament global.

Les tardes a la ciutat, sobretot passat el diumenge, amb prou feines superaran els 25 ºC. Un luxe en plena canícula.

L’ambient serà inusualment fresc a l’interior i Pirineus, i la fresca serà acusada a la resta de la península, on alguns registres seran molt poc usuals tenint en compte les dates.

La pluja i les tempestes, més probables entre dissabte al vespre i diumenge al matí

I com sempre, pendents de la pluja a Barcelona, en un any que de moment ens ha deixat molt poques alegries des d’aquest punt de vista.

La pluja i les tempestes per aquest dissabte semblen a hores d’ara garantides a bona part de les comarques interiors, Pirineus i prepirineu, on podrien ser intenses i amb calamarsa i sense descartar la possibilitat de ratxes de vent fortes. Sempre més probables a partir de migdia. A la cara sud del Pirineu lleidatà, ja des del matí.

A la costa i el prelitoral la situació també sembla que ens podria permetre regar la terra, especialment entre el vespre de dissabte i la matinada de diumenge, moment en què podríem veure fins i tot alguna tempesta a Barcelona. Independentment, a la costa tarragonina esperem xàfecs el matí de dissabte

Tant de bo tinguem sort en un any on la sequera és excepcional a casa nostra.