Baells Sau Susqueda canvi des del març nivell embassaments fotos
La Baells, el 26 de maig

Aquest dilluns el conjunt d’embassaments del sistema Ter-Llobregat es trobaven al 30,4 % de capacitat, una dada que dista força ja del mínim històric de principis de març, del 14,8 %. Les reserves s’han duplicat i han passat dels 90,59 hm³ del 8 de març als 185 hm³ actuals.

Sau i la Baells són els embassaments que més han canviat visualment en aquest període de temps i, en menor mesura, el de la Llosa del Cavall. Susqueda i Sant Ponç, per contra, han notat pocs canvis sobretot pel fet que són pantans que acostumen a obrir comportes quan es tanquen les dels pantans superiors (Sau i la Llosa del Cavall respectivament).

Sau, de l’1 al 26 % en menys de tres mesos

El pantà de Sau va marcar un mínim històric a principis del mes de març, després del buidatge per tal de traspassar l’aigua cap a Susqueda. El dia 2 de març només emmagatzemava 1,71 hm³ i es trobava a l’1,03 % de capacitat. Actualment, el 27 de maig, ja emmagatzema més de 43 hm³ d’aigua i supera el 26 % de la seva capacitat.

Les imatges del satèl·lit Sentinel (font: satèl·lit Sentinel-2 / Agència Espacial Europea (ESA)) són realment explícites a l’hora de mostrar el canvi. A banda de mostrar un augment de nivell notable, també permeten veure el canvi de color del paisatge que l’envolta: del marró al verd.

Les imatges comparatives de la càmera fixa de MeteoGuilleries permeten veure que actualment el nivell de l’aigua ja arriba fins als peus de l’església de Sant Romà de Sau.

La Baells ha passat del 19 al 43 %

El pantà de la Baells també s’ha beneficiat dels diversos episodis de precipitació dels darrers mesos. Aquest pantà va tocar fons el 8 de març, dia en el qual es trobava al 19,18 % de capacitat. Actualment s’acosta al 44 % (48 hm³ d’aigua emmagatzemada).

La Baells a l’altura de Cercs el dia 26 de maig del 2024

Convé recordar, però, que aquest embassament ha arribat a estar més buit en altres ocasions, concretament:

  • mínim absolut del 15,19 % el 3 d’abril del 1987
  • mínim de la sequera dels anys 2005-2008, 18,7 % el 12 d’octubre del 2005

Sigui com sigui, les imatges del satèl·lit Sentinel també parlen per si mateixes. El canvi de paisatge i de nivell d’aigua ha estat molt notori entre el març i l’actualitat.

La Llosa del Cavall, augment de nivell més modest

La pujada de nivell de l’embassament de la Llosa del Cavall ha estat més modest, però igualment significatiu. Els dies 8 i 9 de març va tocar fons, quan va baixar fins al 15,89 % de capacitat. Actualment es troba al 26,2 %.

Les imatges comparatives del satèl·lit Sentinel entre principis de març i l’actualitat també permeten apreciar bé com ha pujat el nivell de l’aigua.

Ara fa un any es trobaven cinc punts per sota

Malgrat que les dades actuals de les reserves del sistema Ter-Llobregat (30,4 %) puguin semblar relativament bones, convé tenir present que ara fa un any el conjunt del sistema Ter-Llobregat només es trobava cinc punts per sota les actuals (25,46 %). El mes de juny del 2023 va ser molt plujós a les capçaleres i va permetre que el dia 2 de juliol assolissin un nivell del 31,28 %. De llavors ençà, i fins al mes de març del 2024, els pantans van entrar en caiguda lliure.

Convé, en definitiva, que els ruixats no s’aturin i que la pluja continuï visitant les capçaleres al llarg de les pròximes setmanes i durant l’estiu.