Abans no acabi la primavera, l’astronomia té dues dates assenyalades a casa nostra: tenim una superlluna el 26 de maig, i també un eclipsi lunar, malgrat no serà visible a casa nostra, i el 10 de juny, tornarem a tenir un eclipsi anular parcialment visible a Barcelona.
La superlluna de maig, la més propera del 2021
La superlluna del 26 de maig serà la segona superlluna del 2021 i la més propera de totes. Aquesta segona superlluna de l’any estarà situada a “només” 357.311 km de la Terra en comparació dels 357.378 km de la superlluna de l’abril. Una diferència imperceptible a ull nu, però que fa que la d’aquest mes de maig sigui més propera. Encara tindrem una tercera superlluna aquest 2021, la de la nit del dia de Sant Joan (l’endemà de la revetlla).
Lluna de les flors acompanyada d’un eclipsi lunar
La superlluna del mes de maig (també coneguda com a lluna de les flors) coincidirà amb una altra cita astronòmica important: un eclipsi total de lluna.
L’eclipsi lunar del 26 de maig no es podrà veure a Barcelona
Aquesta nit (26 de maig) tindrà lloc un eclipsi total de lluna, que farà que la superlluna de les flors sigui també una lluna de sang (el nom li ve donat per la tonalitat vermellosa causada per l’eclipsi total de lluna). Malgrat tot, es tracta d’un esdeveniment que no serà visible a Barcelona.
L’eclipsi total de lluna serà visible bàsicament a Oceania, on fins i tot algunes companyies aèries han organitzat viatges sense destinació (s’aterra al mateix lloc de sortida) per poder veure el fenomen.
Els bitllets d’aquest viatge sense destinació van “volar” en poc més de dos minuts i han aixecat polseguera pel desbaratament energètic i la pol·lució causada en un context inequívoc de canvi climàtic.
El 10 de juny, eclipsi anular parcial de sol
A Barcelona tindrem una mica més de sort a principis de juny amb el segon eclipsi abans no acabi la primavera: un eclipsi anular de sol.
L’espectacularitat d’aquest esdeveniment (visible, per exemple, l’any passat a Àfrica), que forma un “anell de foc” un cop la lluna no pot cobrir del tot el sol, es podrà veure només en algunes zones del Canadà i la costa oest de Groenlàndia.
A Barcelona ens haurem de conformar a veure molt parcialment aquest eclipsi. Cap al migdia del 10 de juny, entre les 11.19 h i les 12.33 h la lluna s’interposarà entre el sol i la Terra i permetrà veure (amb molta protecció i mai a ull nu) com la Lluna tapa el Sol en una petitíssima porció.
“Guardeu-vos” el 2026 i el 2028
A Barcelona no serà en cap cas espectacular l’eclipsi anular parcial d’enguany, però no defalliu perquè tindrem oportunitats de veure’n en relativament pocs anys.
Les dates assenyalades són el 12 d’agost del 2026, en què podrem gaudir d’un eclipsi total de sol abans de la posta de sol (la Lluna taparà del tot el disc solar) i el 26 de gener del 2028, dia en què, també a la posta de sol, podrem veure l’anomenat “anell de foc” en un eclipsi anular perfectament visible a Barcelona.
Apunteu-vos bé les dates perquè el següent eclipsi total de sol visible a la península no arribarà fins al 2053 (visible només a l’extrem sud peninsular) i el següent eclipsi anular total no ho farà fins al 2059 (visible aleshores a les comarques de Girona i els Pirineus).