Un maniquí de guix, tanques d’obres, bateries i, sobretot, centenars de mascaretes, el residu estrella en plena pandèmia de coronavirus. Aquests són alguns dels objectes que vuit submarinistes, tots treballadors de TMB, han tret aquest dimecres al matí de la zona de banys del Fòrum. Han recorregut 400 metres lineals de platja, entrant fins a uns 100 metres mar endins, i han recollit més de 300 quilos d’escombraries i 150 mascaretes.

Mascaretes tretes de l'aigua
Mascaretes que els bussejadors han tret de l’aigua

Un cop fora de l’aigua, operaris de Barcelona Neta s’han encarregat de classificar-los per al reciclatge. La iniciativa va sorgir de l’Israel Arribas, conductor de bus de TMB, bussejador titulat i president del club Helisub, que integren una cinquantena de treballadors dels transports metropolitans. D’aquesta manera, volen visibilitzar el problema de la contaminació marina i conscienciar la ciutadania de la necessitat de reciclar i llençar cada producte on toca.

Una roda de camió i un maniquí de guix recuperats

Els plàstics al mar, un problema alimentari

Tot i no ser el més vistós, aquest dimecres també han tret molts plàstics i envasos de l’aigua. Arribas adverteix que, més enllà de Barcelona, “hi ha molt de plàstic al mar” i que “ens mengem els microplàstics amb el peix”. A més, aquest submarinista i conductor de bus també fa una crida a l’administració per tal d’allunyar de la costa els abocaments de residus al mar. Reclama que “no es fessin només a tres milles endins, sinó a 50 milles”.

Tanca d'obres treta del mar
Els submarinistes han trobat tanques d’obres al fons del mar

Per tirar endavant la iniciativa, han tingut el suport logístic de SubLimits Diving Center, TMB i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS). Després d’aquesta primer experiència, des d’Helisub ja pensen a repetir-ho. De fet, la neteja del litoral barceloní és una imatge que es repeteix periòdicament. Al setembre, es van recollir més de 1.500 kg de brossa dels espigons de Bac de Roda i de la Mar Bella.