L'observatori meteorològic del Turó de l'Home. Font: Servei Meteorològic de Catalunya.
L'observatori meteorològic del Turó de l'Home. Font: Servei Meteorològic de Catalunya.

De ben segur que tots els qui heu pujat mai al turó de l’Home, al massís del Montseny, heu vist que a tocar del vèrtex geodèsic que presideix el punt més alt del cim hi ha un refugi i un tancat amb una gàbia meteorològica (ambdós actualment en desús). Es tracta de l’antic observatori meteorològic, unes instal·lacions amb molta història al darrere i que han esdevingut notícia. Aquest divendres, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat ha acordat la cessió a favor del govern català de la titularitat dels immobles i del terreny on es troba l’observatori meteorològic del turó de l’Home.

Una mica d’història

L’observatori va néixer en el context del segon Any Polar, que va tenir lloc entre els anys 1932 i 1933. Es tractava d’una campanya internacional que tenia per objectiu ampliar els coneixements de meteorologia i magnetisme a les regions polars. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es va implicar des del primer moment en l’estudi de la circulació general atmosfèrica entre regions polars i baixes latituds amb la construcció de dos observatoris de muntanya: un a dalt de Sant Jeroni, a Montserrat, i l’altre al turó de l’Home. Les observacions al turó de l’Home es van iniciar el 19 de novembre del 1932.

La Guerra Civil, però, ho va capgirar tot. El 26 de gener del 1939 les tropes franquistes van destruir les instal·lacions de l’SMC i en van requisar els arxius, entre els quals hi havia els gairebé 17 anys de registres del turó de l’Home. En desaparèixer l’SMC, totes les competències en meteorologia les va assumir l’aleshores Servicio Nacional de Meteorología i, per tant, l’observatori meteorològic del turó de l’Home i els terrenys van passar a dependre de l’Estat.

L’any 2001 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de meteorologia. Amb aquesta llei es va crear el Servei Meteorològic de Catalunya com a entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya amb personalitat jurídica pròpia. Malgrat la recuperació de l’SMC, el turó de l’Home va continuar sent propietat del govern de l’Estat fins que, aquest divendres, se n’ha acordat la cessió a la Generalitat. Amb aquesta cessió, l’SMC recupera 83 anys més tard un símbol emblemàtic de la seva història.

Fitxa amb les observacions meteorològiques del turó de l’Home del 21 de novembre del 1932. Font: Servei Meteorològic de Catalunya