Al Poblenou hi ha en marxa una campanya per reciclar els texans que ja no es fan servir i reduir, així, les emissions de  CO2. Cada any al món es fabriquen 300 milions de texans i per produir-ne un de sol es necessiten 8.000 litres d’aigua. D’aquí en surt aquesta iniciativa, impulsada per la Fundació Solidança, el projecte d’ocupació la Taca d’Oli i l’associació Back to Eco. Hi col·laboren una vintena d’entitats i equipaments de Sant Martí, que han col·locat un punt de recollida i d’informació a les seves instal·lacions.

Els texans recollits es classifiquen i, depenent de com estan, es destinen a la venda de segona mà, al reciclatge industrial o es reconverteixen en altres productes com davantals, bosses o jaquetes.

L’objectiu és allargar la vida del tèxtil i evitar que acabi incinerat o en un abocador, donat que a Catalunya només arriben al contenidor de recollida selectiva el 12 % dels residus tèxtils que es generen anualment, i el texà és el que que genera més impacte ambiental.

8.000 litres d’aigua per fer un únic texà

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del món. Per generar un únic texà es necessiten fins a 8.000 litres d’aigua, una gran quantitat de pesticides i tints i s’emeten fins a 20 quilos de diòxid de carboni a l’atmosfera. Al món es produeixen 300 milions de texans a l’any i només se’n recicla el 3 %

Prova pilot d’un any

La campanya “Texans pel clima” va començar el febrer del 2021 com a prova pilot d’un any, amb la idea de recollir 40.000 pantalons, però les xifres estan lluny dels objectius inicials. De moment, se n’han recollit 310 quilos. Els organitzadors reconeixen que ha costat d’arrencar i que és ara quan comencen a veure resultats, per això han decidit prorrogar la campanya.