Anomalia de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d'altitud). Font: Meteored.
Anomalia de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d'altitud). Font: Meteored.

L’ambient de plena primavera s’ha apoderat de la situació meteorològica al bell mig del mes de febrer. La combinació de la massa d’aire càlid que tenim aquests dies a sobre amb el vent de garbí que ha bufat avui durant les hores centrals de la jornada ha fet disparar la temperatura al prelitoral.

Segons els radiosondatges d’aquest migdia de Barcelona, a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud), la temperatura era de 12 ºC. Es tracta d’un valor molt elevat per l’època de l’any, ben bé 9-10 ºC per sobre del que seria habitual.

L’estació meteorològica que l’Agència Estatal de Meteorologia té situada a l’aeroport de Girona ha batut el rècord de calor per a un mes de febrer. En els gairebé 50 anys que té la sèrie de dades, mai s’havia arribat als 25,6 ºC. La marca anterior, que datava del 15 de febrer del 2007, era de 25,5 ºC.

En 25 de les 153 estacions de la xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya que tenen més de 10 anys de dades s’ha registrat el rècord de temperatura màxima per a un mes de febrer. El rànquing l’encapçala Anglès (la Selva), amb 27,3 ºC.

A Barcelona també s’ha notat aquest ambient molt suau. Tot i això, als barris més propers al mar va fer més bonança ahir que avui. La diferència rau en la direcció del vent. Mentre que dijous va predominar el vent de ponent, que bufa de terra cap a mar, avui ha bufat vent de garbí i de migjorn, que ho fa de mar cap a terra. Això ha contingut l’ascens del termòmetre arran de platja.

En canvi, a l’Observatori Fabra la temperatura ha pujat una mica més que ahir. Dijous es va arribar als 20,6 ºC, mentre que avui s’han assolit els 21,1 ºC. No s’ha arribat a batre el rècord de calor per al mes de febrer, però el registre tampoc ha quedat gaire lluny. Actualment és de 22,4 ºC, registrat el 3 de febrer del 2020.

Ara fa un parell de setmanes hi va haver una altra situació de temperatura anormalment alta. En aquella ocasió els valors més elevats es van registrar a les valls del Pirineu i del Prepirineu.

Canvi radical les pròximes 24 hores

L’arribada d’un front fred de cara a demà escombrarà la massa d’aire càlid amb molta celeritat. Dels 12-13 ºC que hi havia aquest migdia a 850 hPa, demà a la mateixa hora s’espera que la temperatura volti els 2 ºC.

A més, el cel ennuvolat afavorirà que dissabte la temperatura màxima sigui entre 5 i 10 ºC més baixa de manera generalitzada. Tornarà el fred normal d’hivern després d’un tast de primavera molt avançada.

Temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) prevista per als pròxims dies a la vertical de Barcelona. Model IFS