Una imatge de les tempestes d'aquest cap de setmana foto: Felipe Gabriel Fuertes - Cornellà

La pluja i les tempestes podrien tornar a afectar Barcelona aquest dilluns. L’arribada d’una massa d’aire fred i la convergència de vents podrien desencadenar en un episodi tempestuós i de pluja intensa amb les darreres llums del dia.

Es despenja un embossament d’aire fred potent

El causant d’aquest episodi d’inestabilitat serà un embossament d’aire fred que anirà baixant des de França cap a nosaltres al llarg d’aquest dilluns. La descàrrega d’aire fred serà molt potent, amb valors de temperatura que a 5.500 m d’altura podran baixar per sota dels -20 ºC, una temperatura força freda per ser mitjans de setembre.

Aquest fred en altura es barrejarà amb una línia de convergència de vents, que molts models insinuen que es donarà cap al vespre entre el Baix Llobregat i el Garraf, que és on ara com ara els mapes apunten més risc d’aiguats al final del dia.

Els ruixats i tempestes podran ser intensos

Tot plegat ens fa preveure una tarda i, molt especialment, un vespre i unes primeres hores de la nit amb risc de xàfecs i tempestes que podran ser puntualment intensos a la costa i el prelitoral de Barcelona i el nord de les de Tarragona.

Com hem dit, s’entreveuen uns màxims teòrics entre el delta del Llobregat i el Garraf, però la pluja intensa podria arribar a més comarques.

De fet, ja durant la tarda podran descarregar-ne al prelitoral, Pirineus i el nord-est de Catalunya, per“o no se’n descarten a la resta.

Avisos del Meteocat i prealerta del pla Inuncat

En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de pluja de més de 20 litres en 30 minuts al litoral barceloní durant tot aquest dilluns, però molt especialment a partir de mitja tarda, quan el risc s’estén a altres comarques.

Protecció Civil, seguint l’avís del Meteocat, ha activat en prealerta el pla Inuncat davant la previsió de pluja intensa.

L’Agència Estatal de Meteorologia manté activats també diversos avisos a Barcelona per la possibilitat de tempestes i per acumulacions de més de 30 litres en una hora.

Una setmana que serà fresca i canviant

Més enllà de l’episodi clar de tempestes d’aquest dilluns, no hi ha cap gran ploguda a la vista durant la setmana, per bé que l’atmosfera quedarà tocada i es mantindrà el cel variable.

L’aire fred continuarà ben present i és probable que els ruixats i tempestes puguin tornar a visitar-nos.

La notícia serà la frescor, que s’accentuarà a partir de la nit després d’una clara reculada aquest cap de setmana.