platja de la Barceloneta

Tot i que el gruix de barcelonins fa vacances entre el juliol i l’agost també hi ha una part important que les realitza aquest proper mes de setembre. Algunes de les pistes que ens donen els models estacionals ens indiquen que podria ser un mes més favorable que aquest agost, si més no en algunes contrades.

Les precipitacions

desviació de la precipitació segons la NOAA
font: NOAA

De tots els mapes, el que més informació ens dona a dia d’avui és el de precipitacions. Segons la NOAA, el setembre ens portarà menys pluja de la normal a bona part de Catalunya, però especialment cap als Pirineus, un dels llocs on més ha espetegat aquests darrers mesos. A Barcelona i la resta del litoral i prelitoral no hi ha una tendència definida i s’espera una quantitat de pluja compresa dins dels paràmetres normals, que a la nostra ciutat s’acosta ja als 80 l/m2 segons les dades de l’Observatori Fabra.

I és que tot i que el setembre té trets purament estiuencs, també els té de plena tardor. En aquest sentit, el mes de setembre acostuma a ser una mica boig. La dita popular diu que “el mes de setembre eixuga les fonts o s’emporta els ponts“, en referència, precisament, a la gran irregularitat pluviomètrica que té aquest mes i que ens pot deixar amb el balanç mensual a zero de la mateixa manera que amb autèntics aiguats, clàssics, especialment, a finals de mes, a vegades coincidint amb les festes de la Mercè.

Si sou dels que marxeu fora al setembre, la pluja sembla que serà especialment abundosa al nord d’Àfrica, Itàlia, els Balcans, Centreeuropa, Escòcia i Noruega. A la Península les precipitacions podrien ser inferiors a la mitjana.

 

Les temperatures

desviació temperatura al setembre segons la NOAA
font: NOAA

Pel que fa a les temperatures, aquesta vegada els models estacionals ens ofereixen menys evidències. Sense una tendència clara, a bona part de Catalunya, Península i Europa s’esperen temperatures pròpies per a aquestes dates.

 

L’aigua del mar

És una de les grans preguntes per als qui acostumen a fer vacances al setembre. En principi es tracta d’un mes en què l’aigua del mar encara aguanta una temperatura alta. El punt àlgid anual de temperatura s’acostuma a donar a l’agost i, al setembre, tot i que la temperatura ja baixa una mica, podríem dir a grans trets que es manté com al juliol, segons les dades de Diego Lázaro. Això és entre els 22 ºC de mitjana a finals de setembre i els 24 ºC o una mica més a principis de mes.

Recordeu que podeu estar permanentment informats a través del compte de twitter @btveltemps