Núvols i ruixats vistos des de l'Observatori Fabra
Imatge de les nuvolades responsables dels xàfecs de divendres 9 al matí. Foto: Alfons Puertas

Tot i que la setmana és llarga i els mapes encara poden canviar, ja fa dies que apunten una sotragada important de temps amb l’arribada del cap de setmana. El sol i la calor pròpies de l’estiu donaran pas a les tempestes i un clar descens de la temperatura a partir de divendres; un canvi de temps que ens farà pensar, si més no durant un parell de dies, que la tardor truca a la porta.

La setmana vindrà dividida per dos. La primera part, fins dijous, serà purament estiuenca: Situació clàssica, amb certa indefinició sinòptica, amb alguns ruixats a muntanya i prelitoral i amb calor. Tot i això, la calor serà la pròpia per aquestes dates, sense gaire excés ni de dia ni de nit. Caldrà aprofitar aquesta primera part, fins dijous, per a aquells que vulgueu anar a la platja.

meteograma per Barcelona
Meteograma per Barcelona Font: www.wetterzentrale.de

Ara bé, tot podrà canviar de cop aquest divendres, amb el pas d’un front fred que obrirà les portes a la primera entrada d’aire fred que recordarà la tardor: Una tardor primerenca, de finals de setembre o principis d’octubre, però al cap i a la fi, tardor. Les tempestes podran ser més freqüents, abundants i intenses durant el divendres, mentre que la fresca es mantindrà durant tot el proper cap de setmana. Els models meteorològics indiquen ja la possibilitat de veure neu aquest cap de setmana al Pirineu per damunt, tan sols, dels 2.000-2.200 m, cosa que posa de manifest el gran canvi que vindrà.

L’estiu, evidentment, no haurà dit la darrera paraula, però la tardor vol començar a ensenyar les urpes ben d’hora. Recordeu que es tracta d’un pronòstic encara a força dies vista i que pot canviar. En aquest sentit, a @btveltemps trobareu tot el pronòstic actualitzat al minut.