El dia de Sant Esteve del 2008 no va ser gens plàcid des del punt de vista del temps. A diferència del que acostuma a passar per aquestes dates, Barcelona i el conjunt de Catalunya es va veure afectat per un temporal de llevant dur. La neu, la pluja, les ventades i la mala mar van fer acte de presència el 26 de desembre d’ara fa 15 anys i, també, l’endemà.

L’anticicló al nord d’Europa va ser la clau d’aquest temporal

Un potent anticicló situat al nord del continent europeu, entre Alemanya, Dinamarca i el sud de la península Escandinava, va bombejar l’aire fred continental cap a casa nostra. A la vegada, es va formar una petita borrasca a la Mediterrània occidental que al llarg del dia de Sant Esteve es va anar acostant a Catalunya.

Encara que la pressió atmosfèrica al centre de la borrasca no era gaire baixa, amb prou feines rondava els 1010 hPa, la diferència respecte dels més de 1045 hPa de l’anticicló nord-europeu va provocar una ventada de llevant important. És una situació que s’assembla al que va passar amb el Gloria.

Temporal marítim dur

El més rellevant d’aquest episodi va ser, sens dubte, el temporal marítim. Les fortes ventades van alçar un onatge considerable a bona part del litoral català, també a Barcelona.

Les onades no només eren molt altes, sinó que tenien empenta per endinsar-se amb facilitat terra endins. Durant la nit del 26 al 27 de desembre, quan es va produir el pic màxim del temporal, les onades saltaven per sobre dels espigons.

El tram litoral més afectat, però, va ser la Costa Brava. Les destrosses que va deixar el temporal van ser notables: inundacions a primera línia de mar i alguns passejos marítims greument malmesos. El llarg recorregut sobre el mar que va tenir el flux de vent de llevant davant de la costa gironina va ser el principal responsable d’aquest temporal dur.

Fort onatge el 27 de desembre del 2008 a Badalona, mirant cap a Barcelona.

El temporal de Sant Esteve del 2008 és un dels més intensos d’aquest segle, juntament amb els temporals del novembre del 2001 i el Gloria, del gener del 2020. Hi va haver onades de 9 metres d’alçària a la Costa Brava.

La ventada intensa va provocar la caiguda de molts arbres. Per aquesta raó i per les inundacions, els bombers van haver de fer més de dues-centes sortides a Barcelona. Malauradament, dues persones van morir a Barcelona i, dues més, a la resta del país durant aquest temporal.

Més de 50 l/m² en tot l’episodi

La pluja va començar a caure amb ganes durant la tarda de Sant Esteve i no es va aturar fins a l’endemà. En tot l’episodi es van registrar més de 50 l/m² a Barcelona. Més concretament, a l’Observatori Fabra se’n van acumular 52 l/m², i a l’observatori de Can Bruixa, a les Corts, 53 l/m².

La precipitació, però, va continuar visitant Barcelona de manera feble, minsa i intermitent fins, ben bé, l’últim dia de l’any.

Neu a cotes baixes a l’interior de Catalunya

A Barcelona la precipitació va ser en forma de pluja. Ara bé, a l’interior de Catalunya la neu va fer acte de presència en cotes més aviat baixes.

Durant la primera part de l’episodi la temperatura era força baixa i, a més, hi havia un embossament d’aire fred a la nostra vertical. Això va afavorir que nevés per sobre dels 500-700 metres a les comarques de l’interior.

La zona de la Serralada Transversal i especialment les muntanyes interiors de l’Alt Empordà van ser de les àrees on es va acumular més neu. Són sectors on, de per si, la precipitació en situacions de llevant acostuma a ser abundant. A Darnius (l’Alt Empordà) es van acumular 203 l/m² de precipitació en 24 hores i, a Lliurona (730 m, l’Alt Empordà) fins a 110 cm de neu.