Dissabte va ser un dia complicat als departaments del Gard i de Losera, amdós inclosos dins la regió d’Occitània, al sud-est de França. La successió d’un tren de tempestes molt estàtiques va deixar registres exagerats de precipitació, superiors als 700 litres en alguns punts.
La geografia complexa va ser determinant
Es tracta d’una àrea situada entre el mar (el golf de Lleó, al sud) i les muntanyes de l’extrem sud del massís Central (les Cevenes). Les muntanyes més elevades d’aquesta regió són el mont Augal, de 1.565 m, i el mont Losera (1.699 m), on neix el riu Tarn. Aquests darrers estreps del massís Central s’obren vers el mar a través de diverses valls.
Va ser justament a la falda del mont Augal —cim emblemàtic on hi ha un observatori meteorològic històric— on es van registrar els valors més elevats de precipitació. Justament aquest observatori és el que recull més precipitació anual de França: més de 2000 litres/m²!
A la localitat de Valerauga el pluviòmetre va arribar a totalitzar fins a 718 l/m² en 24 hores, 360 dels quals en tan sols tres hores. L’Erau, riu que passa per aquesta localitat, va arribar a pujar fins a sis metres en només quatre hores. Les precipitacions van ser també molt abundants en altres zones.
El riu Erau i altres cursos fluvials van créixer de forma sobtada i van causar inundacions i moltíssimes incidències aigües avall.
Les Cévennes, mon valleraugue ! #Valleraugue #cevennes pic.twitter.com/3NaDO9DRbt
— Titi (@Khadgare) September 19, 2020
Cantidades excepcionales de lluvia recogidas ayer en Francia. Algunas informaciones apuntan a que se han superado los 700 mm en 24 horas, valor histórico pocas veces superado en Europa, cerca de los récords de Oliva y Gandía en España. https://t.co/96MtitHo7k
— AEMET (@AEMET_Esp) September 20, 2020
Els més de 700 litres de Valerauga de dissabte, 19 de setembre, suposen un registre excepcional de precipitació, pròxim als rècords en 24 hores anotats a la península Ibèrica. En el cas de França aquesta xifra se situa en segona posició.
Voici les lames d’eau #record sur 24 heures en France. La valeur de 705 mm de Valleraugue viendrait en 2ème position des journées les plus pluvieuses jamais mesurées. MAIS il semble que les valeurs de #Valleraugue et #Llau soient surestimées d’au moins 20 à 30%… pic.twitter.com/OBVUQTprnG
— La Chaîne Météo (@lachainemeteo) September 19, 2020
Les causes de les inundacions
La geografia combinada amb la presència d’aire fred en altura, el flux del sud de superfície i l’aigua del mar Mediterrani molt càlida van ser ingredients detonants de la formació d’un sistema complex de tempestes altament organitzat, el qual va anar-se regenerant i va persistir durant moltes hores.
Así se observa en el radar, las lluvias caídas en #Valleraugue, Francia. Se han registrado 700 mm en menos de 24h, debido a un tren de nubes ancladas en esa zona. pic.twitter.com/eu4G2NHeRq
— El Tiempo en Canarias (@meteo_canary) September 19, 2020
Un precedent històric a Valerauga
No ha estat la primera vegada que passa. Segons Météo-France, el 29 de setembre de l’any 1900 una terrible tempesta va deixar 950 litres en unes 10 hores en aquesta mateixa localitat francesa. Segons indica una placa en una de les façanes pròximes al riu, en aquella ocasió l’aigua va arribar fins al segon pis dels habitatges i va devastar tot allò que va trobar al seu pas. Malgrat això, a Valerauga no es van registrar ni pèrdues humanes ni ferits.
Il y a tout juste 120 ans, le 29 septembre 1900, des orages diluviens avaient déjà frappé la même portion du #Gard, avec une lame d’eau exceptionnelle de 950 mm recueillie à #Valleraugue, provoquant de sévères #inondations. Pour en savoir plus : https://t.co/2iQPXgFk7R pic.twitter.com/PvxQJMVGxQ
— Keraunos (@KeraunosObs) September 19, 2020
La inestabilitat es manté present en aquell entorn del sud de França. Les tempestes fortes podrien tornar a visitar la zona els pròxims dies.