Imatge de Barcelona aquest dimecres des d'un avió. Foto: @davidtriadu

Aquest dilluns, 14 de setembre, ha estat el dia amb més contaminació per NO2 a Barcelona des d’abans de la crisi de la covid-19, fa ja més de sis mesos. Així ens ho diuen les dades obertes de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya.

 Mitjanes diàries superiors als 60 µg/m³

Les dades ens indiquen un màxim concentrat al centre de la ciutat. Els valors mitjans diaris de dilluns, 14 de setembre, van superar els 60 µg/m³ d’NO2 a les estacions de mesurament de Gràcia – Sant Gervasi (a la plaça de Gal·la Placídia) i l’Eixample (av. Roma), i van quedar així lluny del valor límit anual recomanat, que situa aquest topall en els 40 µg/m³.

En el cas de l’estació de Gràcia – Sant Gervasi, els 67,2 µg/m³ de mitjana diària no s’havien vist a Barcelona des del 12 de març, just abans de l’inici de la pandèmia. Aleshores, el registre va quedar en 72 µg/m³, molt proper al d’aquest dilluns, 14.

Passa el mateix a l’Eixample, on els 65,9 µg/m³ de mitjana diària no s’havien registrat en tota la crisi del coronavirus. En aquest cas cal remuntar-se a principis del mes de febrer per trobar unes dades superiors.

Mapa de contaminació pronosticada per NO2 de dilluns, 14, al matí. Font: Lobelia

El Poblenou, Sants i la Vall d’Hebron també superen els 40 µg/m³

La situació es repeteix a tota la ciutat, tot i que amb uns registres inferiors als del centre. En tot cas, amb les dades disponibles de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, Sants, la Vall d’Hebron i el Poblenou també van superar aquest dilluns el valor límit anual recomanat dels 40 µg/m³.

A Sants (amb tres dades horàries sense registre) els 53,6 µg/m³ de mitjana (de les 21 h de les quals es tenen dades) no es veien des de finals del mes de febrer.

El mateix passa a la Vall d’Hebron, on cal anar fins al 13 de març per trobar un valor mitjà diari més elevat que el d’aquest dilluns, que ha quedat en 41,3 µg/m³.

I el cas del Poblenou, tot i ser similar, és l’excepció que confirma la norma. Al Poblenou trobem un dia durant la pandèmia amb una contaminació més alta que la de dilluns, 14 de setembre. Concretament el 21 de maig s’hi van registrar 43,2 µg/m³ de mitjana diària, superiors als 41.8 d’aquest dilluns.

Escoles, tornada a la feina… i meteorologia

Evidentment el problema és estrictament humà. La tornada a una relativa normalitat, la feina, la tornada a l’escola… tot això suma en un contaminant en què el trànsit rodat té un paper cabdal.

Però també és cert que la meteorologia no ens està ajudant. Una situació molt encalmada i estancada està dificultant encara més la dispersió dels contaminants, i això també hi suma.

Acabem amb la dada contraposada: sense escoles, sense trànsit rodat i amb un canvi de temps potent, vam tenir aquest mes de maig el dia amb l’aire més net mai registrat a Barcelona. Tot suma (o resta).