La tempesta subtropical Alpha es recargola a la costa de Portugal, en una imatge de satèl·lit de mitja tarda del divendres 18 de setembre de 2020. Font: sat24.com

El 2020 continua fent història, també pel que fa a la meteorologia.

Si dijous la notícia era el minihuracà del Mediterrani Ianos, que divendres de matinada va impactar la costa oest de Grècia, aquest divendres la sorpresa ha saltat quan la National Hurricane Center (NHC) ha batejat com a Alpha la que era una borrasca i que ha acabat esdevenint una tempesta subtropical.

Alpha es recargola a la costa de Portugal, en una imatge de satèl·lit de mitja tarda del divendres 18 de setembre. Font: sat24.com

Afectarà el nord-oest peninsular

La tempesta Alpha manté ha agafat algunes característiques tropicals i s’ha recargolat just abans d’arribar a la costa de Portugal, una mica més al nord de Lisboa.

Segons la NHC, manté vents sostinguts poden superar els 75 km/h amb puntes que podran superar els 100 km/h, alguns aiguats i, com ha passat ja durant el dia d’avuia Setúbal, sense descartar algun tornado.

S’espera el trajecte de la tempesta cap al nord-oest durant les properes hores, quan anirà també perdent intensitat. En menor mesura podria afectar part del nord-oest peninsular, però en cap cas s’espera que pugui arribar a Barcelona, si més no de manera directa. Més endavant ho podria fer, però en forma de borrasca normal, i de manera més aviat indirecta.

Trajectòria prevista per la NHC de la tempesta subtropical Alpha. Font: NHC

La primera lletra de l’alfabet grec

La NHC ha batejat la tempesta amb el nom d’Alpha, la primera lletra grega, i és que per segon cop a la història, s’han acabat els noms de la llista anual d’huracans que facilitat la NHC. El darrer, Wilfred, batejat poques hores abans que aquesta Alpha, a la que la National Hurricane Center ja feia dies que li seguia la pista amb el nom d’Invest99L.

Es tracta d’un episodi extraordinari però no del tot excepcional. Alguns recordareu el Lorenzo, el Leslie, el Vince o la tempesta tropical Delta que també han arribat a impactar la península Ibèrica i les Canàries en els darrers anys, tot i que en cap d’aquests casos la formació va ser justament a tocar de la península, com ha passat amb l’Alpha.