º

Els migdies tornaran a ser molt suaus i ens encaminaran a un cap de setmana de Carnaval 2023 amb un ambient que recordarà a la primavera, si més no en hores diürnes. La pluja i el fred quedaran, de moment, lluny del nostre abast.

Anticicló potent tota la setmana i borrasca al sud-oest

La situació meteorològica vindrà marcada per un potent anticicló que se centrarà pràcticament sobre la nostra vertical amb pressions atmosfèriques que superaran els 1030 hPa durant bona part de la setmana.

Amb l’anticicló tan al damunt, es fa difícil pensar en una inestabilització del temps durant aquesta setmana i, de fet, més enllà d’alguns núvols baixos i boires a l’interior, no s’entreveu cap gran canvi de temps durant la setmana.

A l’altra banda, una borrasca situada a l’oest del Marroc implicarà un temps més insegur i amb pluja des de l’estret de Gibraltar cap al sud, on les precipitacions podran ser molt abundants. Tot i que ens quedi lluny, aquesta borrasca també tindrà una mica d’incidència en el temps que tindrem a Barcelona i Catalunya.

Ascens per subsidència i lleugera primera aportació africana de l’any

La borrasca del Marroc servirà per fer una primera aportació d’aire (i pols) africana a la península Ibèrica.

Quantitat de pols prevista per a diumenge. Font: SKIRON / University of Athens

Tot i que és evident que la zona on més es notarà serà la de l’extrem sud peninsular, amb la quantitat de dies que la situació quedarà cronificada, s’entreveu que la pols pot fer acte de presència també a Barcelona i Catalunya, ja des del cap de setmana.

Cap gran intrusió de pols, però sí la primera de l’any i una primera aportació càlida africana, tot i que molt discreta.

Paral·lelament, la massa d’aire que tindrem al damunt també s’escalfarà per subsidència. Això vol dir que la massa d’aire que tindrem anirà baixant progressivament d’altitud. Aquest descens serà el causant de l’escalfament que, amb els dies, quedarà reflectit també en superfície i ens deixarà alguns migdies primaverals, sobretot coincidint amb el cap de setmana en què se celebra el Carnaval.

La trajectòria que farà la massa d’aire fins diumenge, 19 de febrer. Font: NOAA

Entre 15 i 20 ºC al migdia a moltes comarques

Així, s’entreveu que els migdies es faran clarament més suaus a partir de divendres i durant tot el cap de setmana, inclòs dilluns, festiu per a moltes escoles.

La temperatura s’ubicarà amb facilitat entre els 15 i 20 ºC tant a Barcelona com a molts indrets de costa i prelitoral, sobretot entre divendres i dilluns, amb un màxim que coincidirà durant el cap de setmana, moment en què alguns dels valors més alts podran tocar els 20 ºC, especialment a la Costa Daurada.

Les nits encara quedaran tocades i, en aquest sentit, no s’espera cap augment de la temperatura nocturna destacable.

La pluja va per llarg

Malauradament, la pluja no hi és enlloc als mapes de curt i mitjà termini en una setmana que, si no canvia res, acabarà amb un zero al còmput global de pluja a Catalunya.

L’episodi de la setmana passada va ser del tot insuficient per revertir una situació de sequera que continua buidant els embassaments.

Veurem si la setmana vinent hi ha més sort.