preemergencia sequera barcelona

L’episodi de pluges importants de la setmana passada no ha tingut gairebé cap repercussió a les reserves hídriques dels embassaments de les conques internes de Catalunya. Els embassaments continuen perdent aigua i, tot i que encara queda neu per fondre’s, no sembla pas que la situació s’hagi de revertir.

El “cop” es va parar només un parell de dies

L’extrema sequedat d’un territori assedegat ha fet que gran part de la pluja caiguda en l’episodi de la setmana passada hagi anat a parar a terra, al bosc. Sens dubte és una grandíssima notícia, però amb una contrapartida clara: els embassaments gairebé no han notat aquesta pluja.

De fet, només els dos dies posteriors a les pluges i nevades els embassaments semblava que volien aturar la sagnia d’unes reserves que continuen baixant. Dos dies en què gairebé hi va entrar el mateix que en va sortir. I tot i això, simplement un “gairebé”, ja que en realitat va ser una pèrdua 0,085 hm3 en dos dies.

Dos dies en què els embassaments del Ter (conjunt Sau i Susqueda) van arribar fins i tot a guanyar una mica d’aigua.

Una petita victòria en una sequera que ens continua fent encadenar derrotes sistemàtiques.

La sequedat del bosc… i la neu

Sens dubte un dels factors que ha impedit una recuperació mínima de les reserves hídriques ha estat l’extrema sequedat del territori, que ha absorbit bona part de la precipitació caiguda.

Però també el tipus de precipitació hi ha jugat en contra. I és que la neu caiguda, molta en algunes comarques, té alguns inconvenients respecte de la pluja líquida a l’hora de fer el seu trànsit cap als rius i els embassaments.

D’entrada, cal dir que encara queda força neu per fondre a indrets com el Ripollès. Ara bé, no tota aquesta neu anirà a parar als rius i embassaments.

Una part de la neu se sublimarà i passarà directament de sòlid a gas per l’efecte del sol i la temperatura, amb la qual cosa ja hi haurà una pèrdua en aquest sentit.

Una altra part anirà a parar, lentament i pel desgel, a xopar el territori per infiltració. Una bona notícia per al terreny però que tampoc no tindrà repercussió als embassaments.

I, aleshores sí, una altra part, també pel desgel i per escorrentia, anirà directament als rius i més tard als embassaments. Tot i això, finalment serà una part molt menor de la que hauria estat si l’episodi hagués descarregat tota la precipitació en forma líquida.

Una oportunitat (que podem perdre) amb el terra xop

La bona notícia és que, amb el terra xop com el tenim ara, una hipotètica futura regada sí que tindria una repercussió més important en les reserves hídriques dels embassaments.

Ara bé, cal anar aprofitant aquest tipus d’oportunitats (tenir el terra xop) perquè si no plou, el terra es tornarà a eixugar lentament i tornarem a començar el mateix procés.

Malauradament aquesta setmana no sembla pas que la pluja ens hagi de visitar.

Els mapes apunten una setmana ben bona sense veure ni una sola gota de pluja a bona part de Catalunya. La neu s’anirà fonent i encara mantindrà les condicions d’humitat uns dies més, alhora que continuarà abocant una mica d’aigua als rius.

Però els dies passen i la sequera excepcional que vivim no sembla que tingui, ara mateix, un episodi clar a la vista que pugui servir per capgirar la situació.

Amb els embassaments a poc més del 28 % de la seva capacitat total, tenir una primavera plujosa serà cabdal per poder guanyar temps en un estiu que, tot i que sembli llunyà, s’acosta sense aturador.

Esperança als models estacionals

Tot i que costa veure la llum al final del túnel, alguns dels models estacionals intenten mostrar el que serien els primers “brots verds” en un pronòstic que anuncia que la pluja podria ser fins i tot una mica més abundant de la que seria habitual en els mesos de primavera.

Massa d’hora encara per saber si això acabarà passant. En tot cas, sempre millor veure verd que vermell als mapes de predicció estacional.