Imatge comparativa fagedes Montseny
Imatge comparativa de les fagedes de les Agudes-Turó de l'Home des de St. Marçal el dia de Tots Sants. Foto: M.Cascante

Aquells qui hagin visitat el Montseny al llarg d’aquests dies festius s’hauran fixat que les fagedes de les cotes mitjanes i altes d’aquest massís ja mostren símptomes clars de l’arribada de la tardor al fullatge. El fred sobtat, però, no ha permès possiblement un canvi tan gradual com en d’altres anys.

Faigs pelats a cotes altes,  fulles verdes a les parts baixes del Montseny

El faig és un arbre típicament centreeuropeu i atlàntic que forma extensos boscos al Montseny, gràcies a l’elevada pluviositat i la presència freqüent de núvols baixos i boira. Al massís, les fagedes viuen sobretot per damunt de la cota 1.000 m i s’enfilen fins gairebé les parts més elevades, per sobre les 1.600 m.

Els exemplars de les parts culminants mantenen actualment poques fulles a les seves branques. Després de setmanes de bonança,  el fred sobtat, el vent i la neu dels darrers dies del mes d’octubre probablement han contribuït a aquest fet.

A l’entorn de Santa Fe, en canvi, els arbres mostren més tonalitats grogues o rogenques a les fulles, per bé que també hi ha exemplars que mantenen —parcialment— les fulles verdes.

faigs amb fulles verdes
Exemplars de faig amb fulles parcialment verdes a prop de Santa Fe

A punt per al to òptim cromàtic

Probablement entre aquest cap de setmana i el cap de setmana del 10 i 11 de novembre seran els dies més idonis per capturar els colors de tardor a les fagedes del Montseny.

La persistència de baixes temperatures a curt i mitjà termini,  i el temps canviant, amb episodis de pluja entre dilluns i dimarts, contribuiran al fet que continuï avançant amb celeritat el procés de canvi de coloració del fullatge.

aspecte actual dels faigs del Montseny
Aspecte actual dels faigs entre Sant Marçal i Santa Fe del Montseny

Pendents del vent

A banda de les glaçades sobtades, el vent és l’altre element que pot fer caure bruscament les fulles dels arbres.

Els mapes del temps d’aquí a 10 dies no anuncien glaçades intenses al Montseny, però sí un episodi de vent entre aquest proper dilluns, 5, a la tarda i dimarts, 6 de novembre. Aquests dos dies es preveu que el vent de xaloc i llevant pugui manxar amb ganes a les cotes mitjanes i altes del Montseny. La ventada es generarà a causa del pas d’una pertorbació que farà ploure de forma general arreu del país.

El vent, per tant, podria accelerar la caiguda de les fulles en algunes zones del massís de manera prematura.

Menys colors de tardor que ara fa un any

Tal com es pot comprovar a la imatge de la portada, les fagedes enguany van una mica més endarrerides que el 2017.

El primer dia del mes de novembre, ara fa un any, la majoria d’arbres de les parts altes del Turó de l’Home i les Agudes mostraven colors més vius que enguany, o fins i tot ja havien perdut el fullatge en alguns casos. Les temperatures més suaus de bona part del mes d’octubre d’aquest 2018, i el predomini de dies grisos i plujosos, podrien explicar, en part, el perquè d’aquesta diferència.

Convé recordar que el canvi de color i la caiguda de les fulles responen a un seguit de canvis fisiològics complexos que s’esdevenen a l’interior dels arbres. Aquests mecanismes s’activen quan s’escurcen els dies i baixen les temperatures.

faigs des del Matagalls 2017
Aspecte de la fageda el dia de Tots Sants del 2017 des del Matagalls

Comparteix a: