avanç previsió

L’hivern va arribar de forma sobtada durant el cap de setmana passat, amb registres atípicament baixos per a l’època de l’any.

Dilluns la temperatura mínima va recular una mica més i el vent de mestral, que va bufar entre fort i moderat, va intensificar encara més la sensació de fred.

Però ha estat aquest dimarts quan les temperatures mínimes han marcat els valors més baixos. Amb la nit serena i el vent més encalmat, hem assolit temperatures nocturnes que sovint no es donen ni a l’hivern. A la part alta de la ciutat els registres nocturns han quedat per sota dels 5ºC.

Temperatura mínima dimarts 301018
Temperatura mínima dimarts 30 d’octubre

El perquè de l’arribada del temps d’hivern

La causa d’aquest gir sobtat cap a l’hivern, durant el cap de setmana, ha estat l’arribada d’un front fred, dissabte de bon matí, que va obrir les portes a l’entrada d‘una massa d’aire fred gestada a latituds àrtiques ara fa uns dies.

La massa d’aire àrtica marítima ha causat un descens d’entre 15 i 20 graus a cotes altes del Pirineu en poques hores, i també ha fet baixar -de forma notable-  la temperatura a les valls i fins i tot al litoral.

I ara…temporal de pluja i mala mar

El dimarts al vespre es van iniciar un nou període d’inestabilitat. La pluja podrà tornar a descarregar de manera general i abundant durant el dia de la Castanyada, puntualment amb tempesta i amb quantitats que podrien tornar a superar els 100 l/m2 a les palanques del vessant sud pirinenc. Indrets com el Port del Comte, Rasos de Peguera o la Vall Fosca i Boí, poden ser dels indrets on més aigua s’acumularà. Tot i això, podran ser puntualment intenses també a la costa Daurada i Barcelona. 

Entre dimarts al vespre i les 9 h de dimecres s’han registrat quasi 30 l/m2 a l’Eixample.

Hi haurà temporal marítim dur a tot el litoral, amb onades de més de tres metres. Aquest episodi s’allargarà fins a darrera hora del dia. A partir de Tots Sants, el temps vol millorar.

avanç previsió

Neu a cotes més elevades

Amb l’arribada d’aquest nova tongada de pluges, les temperatures remuntaran. Continuarà fent fred, però no serà tant viu. Això farà que la cota de neu pugi clarament i se situï al voltant dels 1.800 m. Els gruixos acumulats en aquest nou episodi podrien superar els 50 cm de neu a més de 2.000 m d’altura.

‘btv el temps’, com sempre, seguirem atentament aquesta situació tan interessant.