Imatge: Alfons Puertas

Divendres, 21 de desembre, a les 23.22 hores, arriba l’hivern astronòmic. Es tracta del dia més curt de l’any, és a dir, amb menys hores de llum solar. Concretament, el sol sortirà a les 8.14 h i es pondrà a partir de les 17.25 h. A partir de dissabte tindrem algunes estones més de sol i el dia guanyarà minuts a la nit.

Per què es produeixen les estacions de l’any?

Tal com explica Josep Anton Català, químic quàntic i astrofísic, a les xarxes socials, el sol sortirà i es pondrà pel punt més al sud possible, en funció de la inclinació de la Terra i que és el que condiciona les estacions.

En el cas de l’arribada del solstici d’hivern el sol, a Barcelona, sortirà cap al sud-est i es pondrà cap al sud-oest i l’arc que descriurà en el seu moviment, entre la sortida i a la posta, serà molt curt. Per aquest motiu, parlem del dia més curt de l’any, amb nou hores i 11 minuts de llum solar, respecte a les 15 hores i 49 minuts de foscor.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Quina és la causa de les estacions?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/quina-es-la-causa-de-les-estacions/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Quin temps farà aquest hivern?

Segons els models de llarg termini, que tenen una fiabilitat mesurada, però a grans trets poden ser útils, pronostiquen un hivern poc fred, sobretot en referència al mes de gener. Els mesos de febrer i març es preveuen càlids per l’època a les comarques de ponent i interior, però entorn dels paràmetres habituals al litoral i potser també a les comarques de Girona.

Previsió de temperatura del de la NOAA per al mes de gener del 2019
Previsió de temperatura de la NOAA per al febrer del 2019
Previsió de temperatura de la NOAA per al març de 2019

En referència als pronòstics hivernals de precipitació, tot sembla indicar que serà un hivern sec. Ho seguirem, com sempre, a @btveltemps.

Predicció de pluja de la NOAA per al gener del 2019
Predicció de pluja de la NOAA per al febrer del 2019
Predicció de la NOAA de pluja per al març del 2019