Serra de Tramuntana des de Montserrat
Puig Roig i Massanella (Serra de Tramuntana) des de Montserrat. Foto: Marc Bret

Collserola no és l’únic indret del país des d’on és possible distingir el contorn de la serra de Tramuntana de forma puntual.

Marc Bret, especialista en fotografia de llunyania, n’ha immortalitzat diumenge a l’alba el perfil des del monestir de Montserrat. La imatge que il·lustra aquesta notícia permet contemplar el perfil del Puig Roig (1.030 m) i el Puig de Massanella, el segon més alt de Mallorca, amb una altura de 1.365 m.

Bret també ha pogut copsar clarament perfil del cim més alt de Mallorca: el Puig Major, de 1.436 m, tal com es pot veure a la fotografia següent:

perfil de Mallorca des de Montserrat
La serra de Tramuntana des de Montserrat amb el Puig de Massanella (centre) i el Puig Major (dreta). Foto: Marc Bret

Segons explica Marc Bret al seu blog personal “Montserrat és un dels relleus més entranyables de tot Catalunya (gairebé com cap altre), pels seus aspectes físics i geològics i sobretot pels culturals, però a més, resulta ser un dels massissos que més potencialitat i facilitat ofereix per albirar, de tant en tant, les carenes de Mallorca”.

Convé apuntar que el contorn de l’illa de Mallorca només es pot arribar a observar en determinades situacions, és a dir, quan coincideixen un seguit de factors atmosfèrics i de lluminositat.

Altres indrets des d’on es pot veure Mallorca

El massís dels Ports és un dels indrets més idonis a causa de la seva posició estratègica, que a l’hivern permet veure sortir el sol darrere del contorn de la serra de Tramuntana. També és possible observar Mallorca des de diverses serres del sud del país i de l’entorn del Camp de Tarragona.

El Garraf i, en menor mesura, Collserola són també llocs força idonis per la major proximitat respecte de Mallorca, tot i que no es pot veure sortir el sol darrere el contorn de la serra. Segons Bret, des de Montjuïc només es pot arribar a albirar en situacions molt concretes.

Montserrat, la Mola i el Montseny, a causa de la seva elevada altitud i posició central són bons miradors de Mallorca.

Els albiraments des Pirineu i el Prepirineu, a causa de la seva llunyania, són més limitats. Bret, però, ha arribat a copsar el contorn de l’illa des del Puigllançada, el Puigmal o la Tosa d’Alp.