L'hora de la posta de sol d'alguns dels dies més assenyalats després del pas de puça

Encara no hem arribat al solstici d’hivern, moment en què el dia (pel que fa a hores de sol) és més curt, però les tardes, tot i que poc, es comencen a allargar aquest dilluns, 10 de desembre. S’inicia el clàssic pas de puça de Santa Llúcia.

Quan comença el solstici d’hivern?

No serà en còmput global fins al 21 de desembre (moment del solstici) quan el dia començarà a guanyar terreny a la nit, si bé els matins encara s’escurçaran més. El que es guanyi a la tarda ja començarà a superar el que es continuarà perdent a primera hora. Segons ha explicat el químic quàntic i astrofísic Josep Anton Català a ‘El matí de Barcelona’, això s’explica perquè el dia del solstici el sol, al migdia, es trobarà molt baix respecte de l’horitzó.

Sortirà cap al sud-est i es pondrà cap al sud-oest i el recorregut que descriurà al cel entre la sortida i a la posta serà molt curt. Serà, en definitiva, el dia més curt de tot l’any i, concretament a la ciutat de Barcelona, tardarà nou hores i 11 minuts a realitzar-lo.

Fins aleshores i a partir d’aquest dilluns el dia encara s’escurça una mica més de 30 segons, però ho fa només de bon matí. Les tardes, tot i que només pocs segons, es comencen a allargar i des d’aquest dilluns fins al dia del solstici haurem guanyat tres minuts de tarda. És l’anomenada primer pas per a la tornada a l’estiu. Un pas tan petit, de només uns segons, que la cultura popular la va batejar com el pas de puça de Santa Llúcia, coincidint amb la proximitat amb el dia 13 de desembre.

A partir del 3 de gener també guanyarem minuts de llum solar al matí.

Dies cada cop més llargs

I a partir d’aquí, tot un seguit de passos, cada cop més grans, indiquen que els dies (però sobretot les tardes) es van fent cada vegada més llargues:

Per Nadal tindrem ja el pas de pardal, amb una posta de sol a les 17.27 h, cinc minuts més tard que en el moment en què ho fa més d’hora (17.22 h)

Per Sant Esteve, el pas de llebre, amb un minutet més de tarda respecte a Nadal.

I Cap d’Any, amb el majúscul pas de bou, ens donarà 10 minuts més de tarda respecte a principis de desembre, quan ho fa més d’hora.

El 6 de gener el sol sortirà a les 8.18 h i a partir de llavors cada dia ho farà una mica més aviat. Això explica la dita: “Per Reis el dia creix“.

I, a mitjans de gener, una altra cita imprescindible barcelonina, Sant Antoni, amb el gegantí pas de dimoni, que ens haurà fet guanyar gairebé mitja hora respecte a Santa Llúcia.

Petites dites populars que ens indiquen que, tot i fer fred i malgrat que encara som al desembre, passem el punt d’inflexió que ens durà cap a l’estiu.

Arriba la millor pluja d’estels de l’any, els Gemínids

Segons Català, aquestes dates també són importants, astronòmicament parlant, perquè arriba la pluja d’estels dels Gemínids, la més important de tot l’any, fins i tot més que els Perseids. La nit del 13 al 14 de desembre serà quan es podrà veure el màxim d’estels fugaços.