anomalia pluja ecmwf 250923

No hi ha manera. La tardor, tradicionalment el moment de l’any en què més quantitat de pluja cau a Barcelona, començarà amb absència total de pluja i una situació enquistada que es podria allargar més de 10 dies.

La fresca marxa i torna la calor

La monotonia anticiclònica s’instal·larà de forma gairebé permanent els propers dies i això comportarà també un ascens gradual de la temperatura.

La relativa fresca dels matins del cap de setmana i l’ambient agradable i amb una calor moderada donaran pas de nou a les nits tropicals i dels migdies amb calor d’estiu.

Anomalia de temperatura per a aquesta setmana. Gairebé tot Europa per sobre del que seria habitual. Font: ECMWF

A Barcelona és fàcil que a mitjans de setmana, ajudat també pel vent de garbí, la temperatura vulgui acostar-se als 30 ºC, una marca que se superarà gairebé de forma sistemàtica a ponent i l’interior de la vall de l’Ebre, on fins i tot algun dia es podrien acostar als 35 ºC.

Aquest episodi de calor gairebé de ple estiu tindrà el punt àlgid a finals de setmana, però les temperatures anormalment altes es podran mantenir bona part de la setmana vinent.

Sense pluja en 10 dies: quan podria ploure?

Lligat a aquesta situació de calma i anticicló, la pluja de la tardor, lluny d’aparèixer als mapes, queda totalment amagada.

Pluja acumulada fins al 5 d’octubre, segons el model GFS (font: wetterzentrale)

La situació és tan estable i enquistada que en els propers 10 dies els mapes no preveuen pluja a Barcelona, a Catalunya o a bona part de la península Ibèrica.

Així doncs, la pluja no apareixerà en el tram final de setembre i una primera setmana d’octubre. La sequera es continuarà accentuant.

Les primeres esperances perquè arribin canvis de temps no s’entreveuen fins passat el 6-7 d’octubre. És un pronòstic molt llunyà que, evidentment, pot canviar, però la realitat és que tots els escenaris sense excepció marquen ara mateix manca total de pluja fins aleshores, com a mínim.

Embassaments al 22 %

I això amb els embassaments que tornen a perdre aigua emmagatzemada després que els episodis de mitjans de setembre aconseguissin aturar la sagnia durant uns dies.

Amb els embassaments de les conques internes de Catalunya al 22 %, no seria forassenyat arribar a situar aquesta marca en els propers dies a tocar del 20 %, una marca psicològica a la qual fa molts anys que no s’arriba.

Alguns models confien en l’octubre

I, malgrat tot, esperança. La tardor és un dels moments idonis per veure pluja en abundància.

És cert que ens plantarem al 6 d’octubre sense pluja, però alguns models estacionals i de predicció setmanal encara aposten per un tram central i final del mes d’octubre amb el premi de la pluja.

El model europeu insinua un tram central de l’octubre amb més dinamisme. Font: ECMWF

Ara mateix és d’hora per saber el quan i el com i, de fet, ni tan sols tots els models indiquen el retorn de la pluja. El model americà, per exemple, aposta cada vegada més per un octubre eixut, un fet que agreujaria encara més una situació de sequera realment excepcional.

El model europeu és, en aquest sentit, una mica més optimista. De moment, però, una pausa total de, com a mínim, 10 dies més.