temps tardor 2023
font: Meteocat

La tardor és el moment en què, climàticament, cau més quantitat de pluja a Barcelona. És el moment de l’any en què, si es donen les condicions, amb un mar encara molt calent, poden caure grans patacs d’aigua. De moment, setembre ja ens ha permès veure ploure amb cara i ulls però, com serà la tardor?

Octubre amb més pluja, segons el model europeu

Amb els embassaments a poc més del 20 % de la seva capacitat total, tot va fixat a una tardor plujosa que pugui ajudar a capgirar una mica la situació endèmica en la que estem ara mateix.

font: Meteocat

En aquest sentit, dels dos grans models estacionals (europeu i americà) el més optimista és el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF), que indica un octubre amb més pluja de la que seria habitual a Catalunya, la península i, en general, a bona part de l’oest continental. El mateix model indica una aturada de les pluges després dels episodis de la setmana passada i d’aquest dimecres, i no es torna a veure més dinamisme fins entrat el mes d’octubre quan (amb totes les incerteses d’un pronòstic estacional) s’entreveu el retorn de les pluges.

Però no hi ha unanimitat i, de fet, el model americà aposta per un escenari diferent en què la pluja quedaria al voltant de la mitjana o, fins i tot, lleugerament per sota durant aquest mes d’octubre.

Novembre i desembre, sense el benefici de la pluja?

Més enllà, i amb una previsió tan llunyana que ofereix molts dubtes, els dos models estacionals apunten un escenari poc esperançador.

Tant el model americà com l’europeu apunten un novembre amb precipitacions simplement en sincronia amb el que seria habitual, mentre que desembre podria ser un mes més sec del que seria habitual, segons els models.

Bé és cert que es tracta de models estacionals que tenen una fiabilitat molt limitada, però a hores d’ara la tardor no semblaria una estació especialment propícia per a les pluges, atenent els models estacionals.

La batalla perduda de la temperatura

Menció a part pel que fa a la temperatura. En un context inequívoc d’escalfament global, trobar “blaus” als mapes d’anomalia de la temperatura es converteix cada cop més en una utopia i tant és així que tots dos models aposten per una tardor amb temperatures molt per sobre del que seria habitual, tant a Catalunya com a la resta del continent.

Anomalia de la temperatura per al trimestre octubre-novembre-desembre. Font: NOAA

Des d’aquest punt de vista, la situació és tan anòmala que els models estacionals preveuen temperatures per sobre del que és habitual a tot el continent sense excepcions, posant de manifest l’excepcionalitat càlida que vivim darrerament i que es comença a perfilar com una possible “nova normalitat climàtica”, si més no des del punt de vista termomètric.

La tardor tot just comença aquest dissabte. Els models estacionals apunten que serà càlida i, amb sort, plujosa aquest octubre. Es tracta simplement d’un intent d’aproximació al que pot passar. La realitat és que fins que no acabi la tardor no sabrem ben bé què haurà passat.