torna ambient estiu setembre 2023

La tardor ha arribat amb ambient de tardor. Malauradament, serà un primer tast efímer que s’acabarà de seguida amb una nova pujada de la temperatura que farà que, abans no s’acabi el mes, tornem a tenir dies amb un ambient més propi de l’estiu que de la tardor.

Tardor fins dilluns

Ara per ara, fins dilluns, continuarem gaudint de l’ambient de tardor. Ens queden tres dies de sol però amb temperatures contrastades.

Les nits continuaran fresques i es mantindran per sota dels 20 ºC, mentre que els migdies seran agradables o simplement una mica càlids, però en cap cas farà calor. Moltes màximes a Barcelona quedaran situades entre els 24-25 ºC.

Retorn de la calor amb l’estiuet de Sant Miquel

A partir de dimarts l’anticicló s’instal·larà, ferm, i probablement durant tota la setmana vinent. No impulsarà cap entrada d’aire càlid africà ni tampoc pols en suspensió, però la calor tornarà a ser la protagonista a conseqüència de l’escalfament que tindrà la massa d’aire que quedarà escanyada a la Península i que pujarà graus a mesura que baixi d’altitud: el que coneixem com a subsidència.

Font: NOAA

D’aquesta manera, el tradicional estiuet de Sant Miquel serà una realitat després d’un petitíssim període de tardor. Sant Miquel, que per onomàstica és el dia 29 de setembre, serà, amb tota probabilitat, molt càlid i estable.

Els estius s’allarguen cada cop més i no seria estrany que en un futur pròxim l’estiuet de Sant Miquel acabi esdevenint simplement un perllogament de l’estiu.

Tornaran els 30 ºC i les nits tropicals

En aquest sentit, no hi ha dubtes. Unanimitat absoluta en tots els models meteorològics, que indiquen un retorn de les màximes de 30 ºC en alguns punts de l’interior de Catalunya.

A Barcelona, en espera del règim de vents que tinguem la setmana entrant, s’entreveuen dies amb màximes de 27-29 ºC i també el més que probable retorn de les nits tropicals, si més no al centre de la ciutat, on enguany ja se supera el centenar.

Ni pluja ni fresca fins entrat l’octubre

La situació quedarà probablement estacionària durant tota la setmana. Amb l’anticicló damunt i les borrasques obligades a circular molt al nord, ni la pluja ni el fred haurien de fer acte de presència durant tota la setmana vinent.

De fet, són molts els escenaris que obren la porta a mantenir aquest panorama també els primers dies del mes d’octubre o, fins i tot, durant la primera setmana del mes, cosa que ens allunya, ara com ara, de les tan necessàries pluges de la tardor.

Els embassaments, al 22%

Aquesta aturada en el dinamisme meteorològic ens arriba després de dos episodis de pluja costanera que no han servit ni tan sols per aturar el cop de la sequera.

Amb els embassaments a només el 22% de la capacitat total i en mínims dels darrers 15 anys, el que passi els dos mesos que venen serà determinant pel que fa a les reserves hídriques de casa nostra.

La tardor és tradicionalment el moment de l’any que més pluja ens proporciona. Que no ens falli.