L'estany de Malniu el 5 d'abril del 2023, amb el Cadí al fons. Autor: Jordi Rubira

Avançada la primavera, l’ascens progressiu de la temperatura, el sol i la pluja van fonent ràpidament la neu de les cotes mitjanes dels Pirineus. Tot i això, a aquestes altures de l’any encara sol quedar força neu a les cotes més altes. Fins i tot, hi ha zones dels Pirineus on el gruix màxim de neu de la temporada se sol registrar entre finals de març i la primera quinzena d’abril.

Enguany, però, la situació és ben diferent. Un març molt sec i càlid i un inici d’abril sense pluja estan deixant els Pirineus amb ben poca neu, coincidint amb Setmana Santa.

La fotografia que il·lustra la notícia va ser presa el 5 d’abril del 2023 a l’estany de Malniu. En aquest indret de la Cerdanya, situat a 2.250 metres i al vessant sud del Puigpedrós (2.915 m), la neu és testimonial. Al fons de la imatge s’observa la serra del Cadí. El punt culminant és el Vulturó o puig de la Canal Baridana (2.649 m). Tot i que s’hi veu neu al vessant nord, el cert és que és molta menys de la que seria habitual a principis d’abril.

Molta menys neu que ara fa un any

En comparar les imatges Modis del satèl·lit Terra (NASA) d’ara i de fa tot just un any, la diferència és més que evident. La coberta de neu correspon a la superfície acolorida de vermell a les imatges. A l’esquerra, la que correspon al 5 d’abril del 2022 i a la dreta, la del mateix dia, però del 2023.

A què es deu, però, aquesta diferència tan marcada? La resposta rau en el temps que ha fet el mes anterior. D’una banda, l’any passat sortíem d’un març molt plujós i normal de temperatura. Això va dur molta neu als Pirineus.

Aquest any, en canvi, el març ha estat molt eixut: hi ha hagut ben poca precipitació. A més, la calor avançada i desmesurada per l’època ha fet començar abans d’hora i ha accelerat el desglaç. La fosa de neu ha estat tal que el sector més oriental de la serralada, el conjunt dels Prepirineus i el vessant solell de les muntanyes han quedat sense gairebé un bri de neu a mitjans de primavera.

El Pirineu oriental, ben pelat

Imatge del satèl·lit Sentinel-2 de la zona de la Vall de Núria i Ulldeter, el 5 d’abril del 2023. Font: ESA

Sens dubte, allà on més s’està notant el dèficit de neu és al Pirineu oriental. Fora de les obagues de l’alta muntanya, aquest sector gairebé no té neu.

La imatge del 5 d’abril del 2023 del satèl·lit Sentinel-2, de l’Agència Espacial Europea, mostra de manera clara l’absència de neu a bona part d’aquesta zona. La Vall de Núria, Coma de Vaca i Ulldeter estan ben pelats. Fins i tot el vessant sud del Puigmal (2.910 m) es troba lliure de neu.

Un 80 % menys de neu del que tocaria a tots els Pirineus

Al portal web Meteomuntanya, que va néixer d’una col·laboració entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), es mostra el gruix de neu mesurat i l’anomalia respecte de la mitjana. Actualment l’escenari és el següent: totes les estacions estan registrant un gruix de neu que és, pel cap baix, un 80 % inferior a la mitjana.

Amb prou feines s’arriba als 20 o 25 cm allà on n’hi ha més, al sector occidental de la serralada pirinenca. A l’oriental, la neu ja s’ha fos a la majoria de punts de mesurament. La situació és clarament deficitària.

Gruix de neu i anomalia respecte de la mitjana als Pirineus, a data de 6 d’abril del 2023. Font: Meteomuntanya/SMC