A Can Mandó, al bell mig de Vallvidrera, dediquen el temps lliure a conservar i reproduir varietats vegetals molt antigues que d'una altra manera ja no existirien. Per exemple, aquí han aconseguit recuperar el tomàquet de Collserola, ara considerat un dels millors de Catalunya. A Can Mandó hi viu el Damià Gibernet i la seva família. Ensenya molt orgullós tot el que té al seu hort casolà, però del que més presumeix és d'aquestes tomaqueres. Fa uns anys va decidir cultivar unes llavors que el seu avi havia guardat en un pot feia ja unes dècades. La sorpresa va ser quan d'aquelles llavors va néixer una varietat de tomàquet molt particular, pròpia de la zona i que ara rep el nom de Mandó Collserola. DAMIÀ GIBERNET "És molt sucós, molt, extraordinàriament sucós i una altra cosa que clar, per la tele no es pot percebre, és l'olor. Primer notes el gust, però després quan ja te l'has menjat té una qualitat que tenen pocs tomàquets, que és el retrogust. Un cop te l'has menjat, torna aquella olor de tomàquet càlid. Aquestes qualitats les han perdut la majoria de tomàquets, fins i tot, les varietats antigues." El descobriment del Damià va arribar a orelles dels responsables del Parc Natural de Collserola que es van interessar per aquest tomàquet local. Aquest estiu han fet una primera plantació a la masia de Can Coll. L'objectiu és fer-ne planter per distribuir-lo entre més gent i iniciar un camí de recuperació de l'explotació agrícola que a Collserola s'ha perdut en els últims 100 anys. JOAN VILAMÚ "Les produccions d'aquí resulten molt més cares i se'n treu molt menys rendiment, llavors, una manera de poder-los diferenciar és trobar un tipus de cultiu, propi del lloc, o que es pugui associar al lloc, i que li doni aquest valor afegit." Un estudi realitzat per la Fundació Miquel Agustí entre 15 varietats tradicionals de tomàquet recollides a Catalunya, destaca aquesta com una de les més gustoses i amb més possibilitats de millora i comercialització. DAMIÀ GIBERNET "Jo de veritat, jo crec francament, que és el millor tomàquet que he provat en ma vida."