Les ovelles havien de tornar a pasturar a la part barcelonina de Collserola a principis d’abril, però estem a principis de març i la licitació de l’Ajuntament per oferir un servei de pastura ha quedat deserta perquè l’únic pastor que s’hi havia presentat al final no ha pogut signar per motius personals. Així doncs, a poques setmanes de l’arribada de les ovelles a Collserola, no hi ha cap pastor disposat a portar els seus animals a la capital per fer prevenció d’incendis, en un dels anys amb més sequera de la història de la ciutat.

La prova pilot va ser un èxit

L’any passat la prova pilot de la pastura va funcionar molt bé tant en l’àmbit de prevenció d’incendis com per acceptació per part dels barcelonins, que van rebre el ramat gairebé com una atracció turística. Les ovelles i les cabres van pasturar per 25 hectàrees de la zona de Collserola d’Horta-Guinardó en dos mesos i mig de pastura. El ramat es va menjar l’equivalent a 30 camps de futbol i les mesures fetes, abans i després de la pastura, van demostrar que s’havia fet una millor prevenció que la desbrossada mecànica. Per totes aquestes raons, l’Ajuntament tenia previst repetir l’experiència que ara no se sap si serà possible.

L’Ajuntament està mirant ara com reorientar el tema perquè es pugui fer la pastura aquesta primavera. A part de la recerca d’un altre pastor o pastora, els serveis jurídics també estan mirant la licitació per altres qüestions com ara l’abeuratge dels animals perquè el servei es va licitar abans que hi hagués l’alerta per sequera.

Les licitacions amb el sector ramader requereixen més temps

Ferran Pauné, ecòleg que va liderar la prova pilot de pastura a Barcelona l’any passat, ha explicat a betevé que les licitacions entre l’administració i el món rural requereixen més temps perquè el sector ramader extensiu és complex. “Hagués estat millor licitar-ho abans. Les condicions no s’adapten bé a la realitat del sector i per això és difícil que hi hagi algú que es decideixi a treballar-hi. Si no s’ha trobat pastor, és difícil que es pugui tornar a licitar i es pugui trobar algú per aquest any“, ha afegit.

Cal més flexibilitat

Pauné creu que les condicions de la licitació pel servei de pastura s’haurien de modificar perquè en el sector rural es necessita molta més flexibilitat. “L’administració està totalment desvinculada del medi rural. Per això s’hauria de treballar amb un intermediari que entengui dels dos mons: per una banda de l’administratiu, urbà i tècnic, i, per l’altra, del rural i ramader, que és més complex d’organitzar“, explica aquest expert en pastura que va coordinar i assessorar l’Ajuntament l’any passat, però que aquest any no s’hi ha pogut presentar perquè la licitació era només per a pastors i no per a intermediaris.

Pauné ha explicat a betevé que coneix algun pastor que havia mostrat disponibilitat fa temps però que difícilment ara seguirien interessats perquè el temps és molt just.