neu i desgel Pirineus març 2023
La neu es fon a gran velocitat a les cotes mitjanes

L’ascens de la temperatura causat per la presència d’un embossament d’aire molt càlid en altura, sumat a la presència del vent de ponent reescalfat, ha començat a transformar el mantell nival als Pirineus. La neu s’ha començat a fondre de forma evident arreu.

Les altes temperatures s’allargaran encara uns dies, ben bé fins dimarts vinent. La fusió de la neu es farà evident els pròxims dies a les cotes mitjanes de les muntanyes, en menor mesura als cims més elevats.

Aire càlid en altura i vent de ponent reescalfat

Una bombolla d’aire càlid en altura afecta Catalunya i el sud-oest d’Europa des de principis de setmana. La massa càlida continuarà afectant aquest àmbit al llarg del cap de setmana, amb valors de temperatura que oscil·laran entre els 10 i els 13 graus a la capa de referència de 850 hPa, uns 1.500 metres d’altura. Es tractarà de registres que s’emplaçaran entre 5 i 8 graus per damunt la temperatura habitual per aquesta època de l’any (mitjana dels darrers 30 anys).

A aquesta anomalia de temperatura caldrà sumar-hi també els efectes del vent de ponent en superfície, el qual afavorirà que la temperatura es pugui disparar a l’alça en algunes valls i fondalades, amb registres màxims que aquí es podran situar entre els 20 i 25 graus.

Sobre zero a les muntanyes fins dilluns a darrera hora

L’altura de la isozero, és a dir, l’altura a la qual hauríem d’enfilar-nos a l’atmosfera lliure per trobar una temperatura de zero graus, se situarà a l’entorn dels 2.900 metres dissabte, però s’enfilarà per damunt dels 3.000 metres entre diumenge i dilluns a molts sectors de la serralada pirinenca.

Tot plegat farà que les glaçades siguin absents a les cotes mitjanes de les muntanyes, però també de la majoria de cims. Només baixaran lleugerament dels zero graus en algun moment als cims més elevats i, difícilment, al fons d’alguna vall resguardada del vent.

temperatura mín. / màx. previstacota 1.000 mcota 2.000 mcota 2.500 m
dissabte 117/ 16 ºC3/ 6 ºC1/ 4 ºC
diumenge 1210/ 16 ºC6/ 9 ºC3/ 5 ºC
dilluns 133/ 18 ºC-2/ 10 ºC-5/ 6 ºC
dimarts 140/ 10 ºC-5/ 2 ºC-2/ -7 ºC
Estimació de la temperatura prevista en funció de l’altura

L’ambient suau, combinat amb la presència de núvols en molts moments i de força humitat a causa de la presència d’una massa d’aire procedent de l’atlàntic, farà que la fusió de la neu s’acceleri les pròximes jornades a les cotes mitjanes i, tot i que en menor mesura, també a les cotes altes.

La neu marxarà amb celeritat de les solanes. El desgel es farà notar amb força arreu de la serralada.

L’arribada d’un front fred dilluns a la tarda trencarà transitòriament aquesta inèrcia primaveral i afavorirà que la temperatura tendeixi s’aproximi momentàniament a la normalitat de cara a dimecres, 15 de març. Hi ha incertesa encara sobre si aquesta normalització serà provisional, o bé es mantindrà durant uns quants dies en endavant.

Previsió de l’evolució de la temperatura prevista a la capa de 1.500 m (línia blanca superior) respecte la mitjana climàtica (línia vermella). Font: Wetterzentrale.de

Perill per les fortes ventades

El pas de borrasques atlàntiques pel nord dels Pirineus continuarà afavorint la presència de vent de ponent i mestral, el qual es farà notar amb forta intensitat a cims i colls dels Pirineus.

Divendres i dissabte s’esperen cops de vent molt fort a les parts més elevades, de més de 100 km/h. La ventada serà especialment enèrgica a la cara nord de la serralada, especialment a l’est d’Andorra. Alguns models preveuen en aquest àmbit alguna ràfega màxima de 120 km/h.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya, ha emès avisos de perill per fortes ventades per a divendres i dissabte. A les comarques pirinenques el perill de superar es 72 km/h serà alt (perill màxim 3/6) tant divendres com dissabte.

El vent anirà de baixa diumenge però tornarà a guanyar embranzida de cara a dilluns.

La fusió de la neu poc es farà notar al rius i pantans

Malauradament el desgel es farà notar poc en forma d’un increment del cabal de rius i torrents. La quantitat de neu acumulada és inferior a la mitjana per a les dates a bona part de la serralada, sobretot al vessant nord.

Només en alguns punts dels Prepirineus el gruix de neu s’acosta a la normalitat. Tot i això, convé recordar que les reserves d’aigua equivalent en forma de neu present a les capçaleres del Ter-Freser o del Llobregat és molt modesta, sobretot pel fet que hi ha poca superfície de terreny innivat que tributa cap a aquests rius, a diferència del Pirineu Occidental, on la superfície de muntanyes que poden acumular neu és molt superior.