Autor: Alfons Puertas

El 2024 no està sent massa diferent d’anys anteriors i, a hores d’ara, ja hem batut i ensorrat força rècords meteorològics a Barcelona.

De ben segur que, d’ençà que va començar l’any fins a les acaballes, haurem acumulat un munt més de rècords de calor, també de fred, però estadísticament i malauradament són molts menys. En global, però, ja n’hem recollit com a mínim quatre de termomètrics a Barcelona.

Sortosament, n’hi ha tres de referents a la precipitació, molt destacable enmig del context de sequera extrema que vivim. I, malauradament, un cop més la temperatura de l’aigua del mar de Barcelona no deixa d’encadenar rècords i cada vegada està més a prop d’esdevenir un brou d’escudella.

Amb tot plegat, aquí recollim els vuit rècords meteorològics que Barcelona ja ha batut, com a mínim de moment en el que va d’any, i, sense que sigui pas una sorpresa, la majoria estan enllaçats amb les altes temperatures.

Autor: Alfons Puertas

Els termòmetres, fregant constantment el llindar dels rècords

Ensorrar rècords de temperatura cada vegada és més freqüent, no només a Barcelona, sinó també a escala planetària.

En aquest cas, el primer rècord que va caure a la ciutat va ser que mai un gener no havia estat tan càlid a l’Observatori Fabra. I és que la temperatura mitjana d’aquest gener no té precedents en més de 100 anys de dades. Per primer cop es van superar els 11 ºC de mitjana al gener, una dada que queda més a prop de la mitjana climàtica del mes de març. Malauradament no és un fet aïllat i posa de manifest i reafirma el clar escalfament de la temperatura a la nostra ciutat.

Pocs dies després de canviar de mes i d’haver tancat el mes de gener més càlid de la sèrie històrica de l’Observatori Fabra, en concret el diumenge 4 de febrer, es va batre el rècord històric de calor en un febrer. La temperatura màxima de 23,5 ºC va superar en més d’un grau l’antic rècord, assolit just quatre anys abans, el dilluns 3 de febrer del 2020.

Saltant a l’abril, que ja diuen que de cares en té mil, vam ensopegar el diumenge 14 amb la temperatura màxima més alta mai registrada en un abril, 29,4 ºC, a l’Observatori Fabra. De fet, aquesta calorada totalment atípica i més pròpia dels mesos d’estiu que no pas de mitjans d’abril també es va deixar sentir a gran part d’Europa.

Tot plegat va ser arran d’una bombolla d’aire calent en altura amb 15 ºC a 1.500 metres que, combinada amb l’entrada del vent de garbí reescalfat, va fer enfilar els termòmetres, a Barcelona i a la resta de l’entorn metropolità, fins a valors massa desfermats per l’època.

Però la sorpresa va arribar pels volts de la diada de Sant Jordi, quan Barcelona va viure el matí de Sant Jordi més fred en gairebé un segle. Menys de 10 dies separen aquests dos rècords totalment oposats. Un ambient plenament hivernal va posar punt final a la calorada insòlita d’una setmana abans. Les mínimes van baixar dels 10 ºC arreu de la ciutat i a Collserola es va arribar als 5 ºC.

D’aquesta manera, es va confirmar que a l’Observatori Fabra no feia tant fred en una diada de Sant Jordi des de l’any 1934. La temperatura de matinada va baixar fins als 5,3 ºC.

Autor: Alfons Puertas

Les pluges del primer quadrimestre de l’any, en el punt de mira

Enmig d’aquests episodis majoritàriament càlids també hem trobat una mica de llum. El març es va convertir en el mes amb més pluja dels darrers dos anys a l’Observatori Fabra. Els 88,5 litres per metre quadrat de pluja caiguda van constituir un registre absolut que no s’havia vist en aquest punt de la ciutat en els darrers 23 mesos. Val a dir que va ser un regal en una sequera històrica, però en cap cas aquest registre va ser excepcional, però sí que aquest març va ser el trencament de sis mesos seguits amb menys pluja de la normal.

Dins d’aquest març molt digne des del punt de vista de la pluja, el dissabte 9 Barcelona va viure el dia amb més pluja en gairebé mig any. Tot i que les acumulacions d’aigua no van ser extraordinàriament abundants, es van superar els 20 l/m² de pluja caiguda a molts punts de la ciutat i en alguns, els 25. En el cas de les Roquetes, el registre es va enfilar fins als 37 l/m², 36 l/m² al Rectoret i 33 l/m² al Fabra.

Però la sorpresa va ser quan el 29 d’abril Barcelona va viure el dia amb més pluja des de la pandèmia. Des del 2020 que la ciutat no rebia tanta aigua. Aquest episodi va superar de llarg totes les expectatives.

Va ser una jornada gloriosa i fascinant, també a la resta del país, ja que aquest dilluns, 29 d’abril, va ser el dia més plujós a Catalunya des del novembre del 2021. El registre que va ressaltar per damunt de tots van ser els 126 l/m² recollits a Viladecans, segons dades del Meteocat.

Tot i els diferents episodis de pluja que hem anat rebent, tant a la ciutat com a les capçaleres dels rius, el cert és que la sequera, lamentablement, continua.

L’aigua del mar a Barcelona continua en ebullició

Per acabar, però no menys important, l’aigua del mar a Barcelona va marcar rècord per segon cop aquest març. El dijous 21 de març l’aigua del mar a 15,5 ºC va marcar un valor més habitual de finals d’abril, segons dades facilitades per Diego Lázaro, que des de l’any 2006 mesura setmanalment la temperatura de l’aigua del mar a l’espigó del Gas.

Segons el mateix observador, es tracta de la temperatura de l’aigua del mar més alta registrada en aquest moment de l’any i ja és el segon cop que assoleix el rècord setmanal aquest mes de març, després dels 14,5 ºC (també rècord) del dia 7.

Fins al moment, hem recollit com a mínim vuit rècords meteorològics destacables en el que va d’any a Barcelona. D’aquí a uns mesos actualitzarem l’anàlisi i veurem en quin punt ens trobem.