calor

Les altes temperatures són un continu a casa nostra, especialment durant l’estiu, tot i que la calor ja comença a fer-se notar en altres mesos de l’any fora de l’estiu. Com és d’habitual que un dia determinat faci calor? Com és d’habitual superar els 25 ºC? I els 30 ºC?

Amb aquesta eina podràs comprovar quina és la probabilitat de superar alguns dels llindars de temperatura màxima comparant tota la sèrie centenària de l’Observatori Fabra i comparant alguns períodes.

Els 20 ºC, fins i tot a l’hivern

El primer llindar mostrat és el de la marca dels 20 ºC. Un registre que se supera especialment entre la primavera i la tardor, i molt especialment des de finals d’abril i fins ben entrat l’octubre.

Els 20 ºC, gairebé inèdits durant el segle XX als mesos de desembre, gener i febrer, comencen a “mossegar” també l’hivern, especialment un mes de febrer que s’ha escalfat sobre manera els darrers anys.

Els 25 ºC, normals a partir del juny

Si anem un pas més enllà i busquem la marca dels 25 ºC veurem que, en el cas de l’Observatori Fabra, aquest registre és l’habitual de juny a setembre, quan la majoria de dies superen aquest llindar.

Els 25 ºC encara no s’han registrat mai durant l’hivern i és difícil que es donin durant el primer tram de la primavera i el segon de la tardor. Tot i que hi ha alguns registres al març i l’abril, la freqüència de dies amb 25 ºC o més no creix fins al maig.

Juliol i agost tenen una altíssima probabilitat de tenir un registre de més de 25 ºC i, de fet, la majoria dels registres que en queden per sota són del segle passat. Tot i això, fins i tot en el segle XXI trobem alguns dies de juliol i agost amb màximes per sota dels 20 ºC.

Els 30 ºC s’han multiplicat a l’agost en poques dècades

Assolir els 30 ºC ja és una marca més complicada a l’Observatori Fabra i queda concentrada bàsicament en alguns dies dels mesos d’estiu i, molt especialment, des de meitat de juliol i fins a principis d’agost, quan prop d’un de cada tres dies assoleix aquest registre.

Aquesta probabilitat ha augmentat notablement en les darreres dècades, especialment durant l’agost, que ha multiplicat exponencialment la probabilitat de tenir dies a més de 30 ºC.

A més a més, maig, setembre i fins i tot octubre, tenen algun registre de 30 ºC, sobretot en el segle actual. La dada és evident quan observem que 66 dels 97 dies de maig, setembre o octubre que han superat els 30 ºC són del segle XXI i concentrats especialment en els més recents. Dels set dies que l’octubre ha tocat els 30 ºC, només un és del segle passat (1997).

Superar els 35 ºC, de moment, només es dona en dies molt puntuals de l’estiu i concentrats sobretot a l’agost. Mai encara no s’han superat els 40 ºC, però tot sembla que sigui qüestió de temps, mai més ben dit.