Diferents zones on han tingut grans calorades aquest agost i altres fenomens severs Font: NOAA

Rècord de calor a l’hemisferi nord durant l’estiu. Segons la NOAA, el període del juny a l’agost d’aquest 2019 ha estat el més càlid des de, com a mínim, l’any 1880. Se supera en prop d’1 ºC a escala planetària la mitjana del segle XX per al mateix període i supera l’any 2016, que fins al moment ostentava el rècord d’estiu més càlid.

A Barcelona i Catalunya, cal recordar els rècords històrics de finals de mes de juny, així com la gran onada de calor d’àmbit europeu del mes de juliol.

Els mesuraments de la NOAA indiquen també que, a escala mundial, ha estat el segon mes d’agost més càlid de la història, que ha superat en gairebé 1 ºC  a escala planetària la mitjana, que se situa en 15,6 ºC. Queda aquest agost del 2019 només per sota de l’agost del 2016, que encara marca el valor més elevat en àmbit mundial per al mes d’agost.

El gel de l’Àrtic, un indicador clau

Com a conseqüència d’aquestes temperatures altes, enguany hem tingut també la segona cobertura de gel a l’Àrtic més petita des que es mesura, només per sobre de l’any 2012, que continua marcant el mínim (momentani) absolut.

El mes d’agost d’enguany ha registrat diversos rècords històrics de calor a escala mundial, als dos hemisferis i repartits pels cinc continents, tant a l’estiu boreal com a l’hivern austral. El planeta continua avisant que alguna cosa no funciona.