Aquests últims dies no fem més que parlar de temperatura anòmala i de rècords de calor per a un mes de gener. La massa d’aire càlid que tenim instal·lada a sobre i el potent anticicló estan fent de les seves, fins al punt que dijous es va registrar la tercera temperatura màxima diària més alta en un gener des que hi ha dades a l’Observatori Fabra.

D’un temps ençà està sent molt senzill batre rècords de temperatura alta. En canvi, els de temperatura baixa són extraordinàriament cars de veure. Això és una mostra inequívoca més de l’escalfament global. Quina va ser l’última vegada que vam tenir un mes més fred del compte? I una estació? I un any?

Gairebé dos anys amb tots els mesos per sobre la mitjana

Fa molt de temps que no fem un resum de dades d’un mes en què puguem titular la notícia dient que “la temperatura mitjana ha estat inferior al que marca la mitjana climàtica”. A l’Observatori Fabra, i prenent com a període de referència el 1991-2020, cal anar fins al març del 2022 per trobar el mes més recent en què ha fet més fred del compte (-0,9 ºC de desviació).

Pel que fa a les estacions de l’any, l’última que va fer més fresca respecte a la mitjana climàtica va ser la primavera del 2021. Això sí, l’anomalia va ser molt discreta, de només una dècima de grau.

En prendre anys sencers, cal girar força fulls de calendari fins a trobar un any fred. El darrer en tenir una temperatura mitjana inferior al que marca el període climàtic 1991-2020 va ser el 2010, l’any de l’última gran nevada a Barcelona. L’anomalia va ser de 0,7 ºC. És a dir, que fa 13 anys que no parem d’encadenar anys càlids.

Si ens fixem amb les mitjanes de la sèrie sencera, encara cal anar més enrere

Si ens fixem amb els valors mitjans de tota la sèrie de dades (1914-2023) i no només en el darrer trentenni, els resultats ens porten encara més enrere. La raó és que en incorporar els anys anteriors al 1991 la temperatura mitjana dels mesos, les estacions i l’any tendeixen a baixar ben bé un grau.

Així, cal recular fins al juny del 2020 per trobar el mes més recent amb una temperatura mitjana per sota del que tocaria. Aquell cop la temperatura va quedar dues dècimes més baixa que els 20,3 ºC de la mitjana de la sèrie per al juny.

La darrera estació més freda del compte va ser la primavera del 2013, ara fa més d’una dècada. Des de llavors, totes les estacions sense excepció s’han situat per sobre de la mitjana 1914-2023.

I si parem atenció als anys sencers, les dades ens remunten fins al 1996. La temperatura mitjana va ser de 14,8 ºC, una dècima per sota dels 14,9 ºC que indica la mitjana de la sèrie de dades centenària.