autor Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Glaç a Barcelona el febrer de 1956. foto: Carlos Perez de Rozas- procedència Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Les glaçades a Barcelona són relativament recurrents a Collserola, però són certament extraordinàries a la trama urbana. De fet, és tan difícil que la temperatura baixi dels 0 ºC que al centre de la ciutat només ha passat un cop aquest segle XXI.

Barcelona, una ciutat de poc fred, tret d’excepcions

Que Barcelona no és una ciutat on faci fred és una cosa que no us descobrirem pas ara. La mitjana de les mínimes del mes més fred (gener) a l’Observatori Fabra supera els 5 ºC positius i, tot i que es registren algunes glaçades puntuals, també hi ha nombrosos anys en què la temperatura no arriba mai a baixar dels 0 ºC.

I si a Collserola és difícil, a la trama urbana encara més. Cal una grandíssima irrupció d’aire fred per fer que la temperatura marqui valors sota zero, un fet cada cop més complicat d’assolir i que en alguns punts de la ciutat fa gairebé 20 anys que no passa.

Els anys 2005 i 2012, els precedents més recents

Tot i que indrets com l’Observatori Fabra, la part alta de la Diagonal i l’aeroport del Prat han registrat glaçades fa molt pocs anys, la majoria de barris fa més d’una dècada que no ho aconsegueixen.

I tot i això, el 2023 trobem indrets on, com a conseqüència de la nevada de finals de febrer i el fred del gener, va arribat a glaçar tímidament. És el cas dels barris del costat Besòs i alguna raconada de Collserola, així com també l’aeroport del Prat. Aquest 2024 només alguna raconada ha aconseguit baixar dels 0ºC, si més no de moment.

El gener del 2021, en un episodi de fred no tan intens com l’actual associat a la borrasca Filomena, la temperatura va baixar dels 0 ºC en algunes zones puntuals, però el cert és que a la majoria de la ciutat fa un mínim de 10 anys que no tenim temperatures sota zero.

El darrer episodi més o menys general en què Barcelona va aconseguir baixar de la marca dels 0 ºC va ser amb l’entrada d‘aire fred siberià de principis de febrer de l’any 2012, fa més de 10 anys.

En aquell episodi, Sant Andreu (@llevantada) va baixar fins a uns meritoris -2,8 ºC; Sant Gervasi, (@meteoclimatic) fins a -1,5 ºC, mentre que bona part de la resta de la trama urbana va quedar amb dècimes per sota dels 0 ºC, com els -0,7 ºC registrats a Gràcia (@meteogracia). També va ser la darrera vegada que a les platges es va assolir una mínima sota zero. Així, amb dades de l’Aemet, la Vila Olímpica va registrar -0,2 ºC el 5 de febrer del 2012.

Tot i això, no va glaçar arreu. Indrets com el Raval (@Meteocat), l’Eixample (Pastisseria Baylina) o la Sagrada Família (amb dades d’Eliseu Vilaclara) van marcar, de mínima, valors lleugerament positius, com els 0,6 ºC registrats al Raval el 4 de febrer del 2012, que marca la temperatura mínima absoluta de la sèrie de l’estació que té el Meteocat des de l’any 2009 al terrat de la Facultat de Geografia i Història del carrer de Montalegre.

El revolt de les Monges, un món a part

El revolt de les monges és, de llarg, el lloc més fred de la ciutat on es mesura la temperatura. Allà baixar dels 0 ºC és un fet habitual a l’hivern, fins i tot en anys càlids com el 2022.

El darrer cop que va glaçar ha estat amb tota probabilitat aquest 2024, tot i que encara no en disposem de les dades.

El 2005, únic cop del segle XXI amb glaçada “completa”

Cal remuntar-se fins al gener del 2005 per trobar una glaçada a tot Barcelona, inclòs el centre de la ciutat. En aquell episodi sí, l’Eixample va arribar a marxar -0,8 ºC el dia 27 de gener i, el mateix dia, a la Sagrada Família es va registrar -1 ºC de mínima.

Els rècords de fred, tots del segle XX

Queden lluny els rècords històrics de fred a Barcelona, tots del segle XX i la majoria associats a l’episodi extraordinari del febrer del 1956, en què l’Observatori Fabra va baixar fins als -10 ºC i el centre de la ciutat, fins als -7 ºC. Unes dades impensables ara mateix.

Destaquen també les dades de l’episodi del 1962, amb mínimes de -8 ºC a l’aeroport del Prat i -6 ºC a l’Observatori Fabra, tot i que d’aquell episodi se’n recordarà la gran nevada que va deixar un Nadal de postal, però ple de problemes.

Més recent i també espectaculars són els registres de l’onada de fred de gener del 1985, amb -7,2 ºC a l’Observatori Fabra i una nevada màgica que va coincidir amb la cavalcada dels Reis.

Baixar dels 0 ºC, cada cop més difícil?

Tot fa pensar que cada cop serà més complicat assolir aquesta “fita meteorològica”, més tenint en compte el context d’escalfament global en què ens trobem. Les dades així ho corroboren.

En Sergi Corral, amb més de 15 anys de dades al barri de Sant Andreu, va poder constatar com els dies per sota dels 0 ºC són cada cop més estranys, un fet que també passa a la resta de la ciutat.

A Barcelona, la neu, gairebé sempre per sobre dels 0 ºC

Malgrat que la temperatura no baixa gairebé mai dels 0 ºC, el cert és que qui més qui menys recorda dies de neu a Barcelona.

I és que, sense ser Barcelona una ciutat de neu, el blanc element ens visita d’una forma relativament recurrent, però gairebé sempre amb valors lleugerament per sobre dels 0 ºC.

Així, les darreres nevades registrades al centre de la ciutat, com les del 2018 o 2015, van ser amb temperatura lleugerament positiva i, fins i tot la gran nevada del 2010, la darrera en què la neu ha agafat al terra al centre de la ciutat, també hi va haver una temperatura superior als 0 ºC.