La situació de bloqueig en omega ha estat la responsable del temps monòton a casa nostra. Ara això podria canviar.

La situació de manca de precipitació actual està causant un estrès hídric al sistema climàtic molt acusat. Donem un cop d’ull al futur per veure si les pluges arribarà o no.

El perquè d’aquest temps monòton

Ja fa diversos dies que estem immersos en un ambient de moltíssima estabilitat deguda a una situació de bloqueig en omega, tal com s’anomena en meteorologia, a 500 hPa (uns 5.500 metres d’altitud).

Aquest curiós nom es deu a la disposició que veiem en els mapes d’altura, que recorda aquesta lletra grega majúscula. Així doncs, una zona d’altes pressions ha protagonitzat el centre i nord d’Europa, on s’han arribat a temperatures elevades per un mes de setembre. Aquesta influència l’hem notada a casa nostra, i s’ha traduït en un temps molt monòton.

A tots dos costats d’aquest anticicló, sengles pertorbacions. L’una, a l’oest de la península Ibèrica i, l’altra, a tocar dels Balcans, on aquests dies Grècia ha estat notícia per l’aiguat que hi ha caigut.

Es trenca una mica la dinàmica d’estabilitat

Sembla que aquesta setmana aquesta tendència es podria relaxar. La borrasca que hi ha a l’oceà Atlàntic començarà un petit camí cap al nord. D’aquesta manera, els mapes indiquen que la seva influència podria arribar a més zones del nord peninsular, incloent-hi nosaltres.

I a Barcelona?

Avui dia els models meteorològics ens fan arribar a Barcelona algunes precipitacions entre dimarts a la tarda i dimecres de matinada. La temperatura baixarà una mica dimarts i a partir de llavors es mantindrà força estable sense gaires pujades ni baixades.