Les primeres pluges del 2020 podrien arribar aviat. L’anticicló feixuc que ens acompanya ininterrompudament des del darrer terç del mes de desembre es podria esquerdar entre dijous i divendres, i facilitar el pas d’un front i la formació d’una possible borrasca al Mediterrani.

Anticicló fins dijous

Mapa sinòptic per a divendres 10 de gener previst pel Met Office. Font: Met Office

Els primers dies de la setmana continuaran amb la monotonia anticiclònica que arrosseguem fa tres setmanes: sol o boires fins ben bé dijous. Ara bé, s’entreveu un debilitament de l’anticicló ja a partir de dimecres. Una borrasca atlàntica podria trencar transitòriament les altes pressions durant uns dies.

Pluja i neu?

A hores d’ara, el probable canvi de temps de divendres no serà pas tampoc res de l’altre món. Una mica de pluja, sí. A força comarques, també. Però cap gran canvi que ens faci pensar en una gran ploguda, en una gran nevada als Pirineus o en una gran entrada d’aire fred.

Ara bé, per poc que sigui, benvingut. I és que la situació als Pirineus a cotes baixes és poc usual. El possible canvi de divendres canviaria la vestimenta marró de bona part dels Pirineus per una petita capa blanquinosa, amb el blanc element poc per sobre dels 1.000 m. Ara bé, mapes en mà, més aviat poca cosa.

Pluja acumulada per a divendres, segons el model ICON. Font: meteociel

A Barcelona s’entreveu un episodi que podria ser una mica més potent si finalment el front s’ondulés un cop arribés a la Mediterrània, un fet que encara està per veure. De tota manera, els mapes van apostant per una matinada i un matí de divendres amb pluja a Barcelona. Si es confirma, serien les primeres pluges de l’hivern (no plou des d’abans del solstici) i, per descomptat, les primeres de l’any 2020.

 El gener vol intentar fer de gener

Li està costant Déu i ajuda, a l’hivern, fer d’hivern. Les altíssimes temperatures del dia de Nadal en són una bona mostra i, tot i que l’ambient s’ha anat refredant des d’aleshores, en l’àmbit català continua sense fer el fred que hauria de fer.

Meteograma per a Barcelona. Al possible episodi de pluja de divendres se li afegirà una normalització de les temperatures. Font: wetterzentrale.

Els mapes, en aquest sentit, també anuncien una normalització de les temperatures coincidint amb el canvi de temps de divendres; una refrescada que ens deixaria ambient de gener també per a la Setmana dels Barbuts, tradicionalment considerada una de les més fredes de l’any.

Recordeu que tindreu tota la previsió actualitzada a @btveltemps