Joan Anton Català
Joan Anton Català

Aquesta pròxima matinada arriben ‘Els Quadràntids’; la primera pluja d’estels d’aquest any que produeix molta brillantor. Segons l’Organització Internacional dels Meteors, el punt àlgid es produirà cap a les 20:40 UTC, que serien les 21.40 h hora catalana.

Joan Anton Català, divulgador científic i expert en astronomia, explica en una piulada quatre condicions o recomanacions importants per seguir-ho:

  • Escollir un lloc fosc, millor allunyats de l’enllumenat urbà, òbviament
  • Observar estirats a terra
  • Mirar a qualsevol punt del cel
  • Mirar en vertical

Els Quadràntids són una pluja de meteors que es troben a la constel·lació del Bover i la seva activitat es produeix entre l’1 i el 6 de gener, amb el punt òptim el 3 de gener. Juntament amb els Perseids a l’agost i els Gemínids o els Ursuids del desembre, és una de les cites astronòmiques vitals per gaudir de l’espectacularitat de la pluja d’estels.

Els núvols prims podrien apaivagar la brillantor d’aquesta pluja d’estels

A Barcelona tindrem bandes de núvols prims que deixaran un celatge enteranyinat i poden diluir una mica la brillantor d’aquests quadràntids. Tot i així, creiem que sí que es podran observar i millor fer-ho en algun punt del Parc Natural de la Serra de collserola.

Model nuvolositat dilluns vespre- GFS Meteociel

El model de nuvolositat ens mostra aquests colors vermells cobrint bona part del territori peninsular. Es tracta de núvols prims que enterboleixen el cel.

No tindran tanta sort a ponent, on aquesta tarda s’ha dissipat la boira però pot tornar a baixar aquest vespre-nit i fer-se densa, especialment al Segrià, sud de la Noguera i punts del Pla d’Urgell o les Garrigues.