geminids 2021
Estels fugaços dels Perseids. Foto: NASA

Una de les cites astronòmiques més esperades d’aquest desembre és la cita amb els Gemínids 2021, una pluja de meteors visible sense necessitat d’estris astronòmics. El màxim nombre de meteors s’espera que arribi la nit del 13 al 14 de desembre.

La pluja d’estels dels Gemínids, de les més vistoses de l’any

Com cada any al voltant de mitjans de desembre, els Gemínids fan les delícies de les nits a casa nostra. Ens trobem en un moment —en el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol— en el que passem per una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon. Enguany es podran observar aproximadament des del 7 al 18 de desembre.

Aquestes restes, minúscules, són l’origen dels estels fugaços. Tenen mides de poc més d’un gra de sorra fina o en el millor dels casos, d’un pèsol. Entren a velocitats de diversos milers de km/h i literalment es fonen quan freguen amb la nostra atmosfera. És doncs quan deixen empremta al cel.

És una pluja d’estels de les més importants de l’any, amb un nombre elevat de meteors per hora, fins a 120. El moment àlgid dels Gemínids es donarà la nit d’aquest dilluns, del 13 al 14 de desembre. A simple vista, i fora d’àrees amb contaminació lumínica, seran ben vistosos. Per ser més concrets, al voltant de les 3 de la matinada serà quan el trànsit de meteors tingui més “congestió”.

Molta fama tenen altres esdeveniments amb estels fugaços, com les Llàgrimes de Sant Llorenç o altrament dit Perseids, bàsicament perquè es concentren al mes d’agost, amb una meteorologia de més bonança i amb nits d’estiu amb vacances per a molta gent.

Cal destacar la pluja dels Quadràntids, ja els primers dies de gener, que conté estels fugaços molt nombrosos i, sobretot, lents. Això els fa probablement els més bonics de l’any, ja que deixen esteles de llarga durada.

Mercuri i Mart es deixaran veure amb ganes a mesura que avanci el desembre

El mes de desembre té reservats altres moments interessants pel que fa a l’astronomia i l’observació nocturna. Així, el dia 21 al voltant de les 5 de la tarda entrarem oficialment a l’hivern astronòmic. I tindrem bons moments per copsar alguns planetes familiars.

Mart i Mercuri, per exemple, cada dia que passi a mesura que avanci el mes seran més fàcils de fotografiar i admirar. Es faran més persistents al cel, i una mica més alts a l’horitzó, doncs.

Lluna plena naixent. Josep Maria Costa

La lluna, per la seva banda, entrarà en fase plena el dia 19. La lluna que es coneix com a “freda”, “de neu” o “del roure”. No impedirà que es puguin percebre bé els Gemínids, a priori.