pluja estels

El dia 10 d’agost porta intrínsec una cita astronòmica de primer ordre: les llàgrimes de Sant Llorenç, una pluja d’estels derivada de les restes de les partícules del cometa 109P/Swift-Tutte. Aquests elements, constituïts de pols i sorra, es desintegren quan interactuen amb l’atmosfera i provoquen traces de llum molt visibles.

Aquest any el moment òptim per observar els Perseids serà entre la nit del 12 i el 13 d’agost, moment en què el planeta Terra travessa el camí orbital del cometa 109P/Swift-Tutte. Tot i això, els experts expliquen que es podrà continuar veient fins al pròxim 24 d’agost.

La intrusió de pols sahariana en podria dificultar l’observació

El punt de màxima visibilitat d’aquests Perseids coincideix enguany amb l’entrada d’una bombolla d’aire molt càlida que afectarà el Mediterrani occidental i bona part de la península Ibèrica. Aquesta massa d’aire vindrà carregada de pols en suspensió i de masses de núvols alts i mitjans associades. Aquests dos factors poden fer que la pluja d’estels sigui descafeïnada o fins i tot no es pugui veure de forma evident.

Cap on caldrà mirar?

El mot “Perseids” fa referència al seu radiant, el punt d’origen aparent sobre la volta del cel d’aquesta pluja de meteors. Es tracta de la constel·lació de Perseu, pròxima a Cassiopea. Es veu sortir aproximadament per l’horitzó del nord-est i va guanyant altura al cel al llarg de la nit.

Malgrat que aparentment es veuen sorgir del nord-nord-est, se’n poden veure a pràcticament qualsevol punt. Els experts recomanen, així doncs, estirar-se a terra i mirar en vertical per tal de cobrir una àmplia zona del cel.

Les zones amb una millor qualitat del cel nocturn seran les més òptimes o aconsellables per gaudir d’aquest espectacle natural. En el cas de la ciutat de Barcelona, Collserola seria el millor sector. Si bé Montjuïc és un sector més enlairat, la lluminositat del voltant impediria veure-ho amb nitidesa. Pel que fa a la resta de la regió metropolitana de Barcelona, el massís del Garraf, l’Ordal, Montserrat, Sant Llorenç del Munt – la Mola o bé el Montnegre-Corredor i el Montseny són opcions per poder veure l’espectacle.

Fenomen astronòmic visible a molts punts del planeta

La pluja d’estels ja s’ha pogut copsar des de molts indrets, com per exemple els Estats Units o el Regne Unit.