albada 2 de novembre de 2021
albada freda d'aquest 2 de novembre de 2021. foto: Alfons Puertas

El primer registre de menys de 10 ºC a l’Observatori Fabra arriba cada cop més tard o ho fa ja fins i tot a principis de novembre, un fet força usual aquest segle, però realment excepcional fins a la dècada dels vuitanta del segle XX. El fred comença cada cop més tard a Barcelona i ara ja és habitual que aquest primer registre de menys de 10 ºC després de l’estiu no arribi fins al novembre.

El novembre, un mes cada cop més recurrent

El primer registre de menys de 10 ºC a l’Observatori Fabra arriba cada cop més tard. Si a començaments del segle XX era habitual que aquesta primera marca de fred prehivernal arribés a principis o mitjans d’octubre, ara és relativament usual que aquest primer registre el tinguem, fins i tot, a principis de novembre (tot i que la mitjana se situa cap al 20 d’octubre).

Passar del dia 300, cada cop més assequible

Que el primer registre de menys de 10 ºC sigui passat el dia 300 de l’any (27 d’octubre) és cada cop més habitual i no ho era fins fa relativament poc. Només trobem vuit anys fins a la dècada dels 80 en què es donava aquest fet. Només vuit cops en 70 anys de dades.

Aquest fet s’ha disparat sense aturador des d’aleshores i, només en els darrers 35 anys (des del 1985), trobem 13 anys en què el primer registre de menys de 10 ºC a l’Observatori Fabra és passat el dia 300 de l’any.

De fet, només el segle XXI n’acumula set i el registre, en quatre, des del 2014.

Per fer-ho fàcil, hem passat d’un fet molt poc habitual en un de cada 10 anys fins a la dècada dels 80 a un fet recurrent que, darrerament, passa en gairebé un de cada dos o un de cada tres anys.

Les excepcions fredes, cada cop més excepcionals

Queden enrere els anys en què aquest primer registre de 10 ºC després de l’estiu arribava a principis de setembre, un fet que avui dia sembla gairebé impossible d’igualar. Les excepcions fredes són cada cop més inusuals, però també en tenim. Sense anar gaire lluny, l’any 2020 l’Observatori Fabra va anotar el registre de 10 ºC més primerenc dels darrers 19 anys, un 26 de setembre del 2020.

Però una flor no fa estiu i simplement és l’excepció que confirma la norma. L’estiu s’allarga cada cop més, les nits tropicals arriben fins ben entrat el mes d’octubre, la tardor arriba més tard i l’hivern s’escurça. És la nova normalitat que ens deixa, de moment, el canvi climàtic a casa nostra.