anomalia temperatura novembre 2022
Anomalia de la temperatura mitjana (ºC). Font: Copernicus / SMC

Encara queda prop de mig mes d’octubre. Tot i això, molt haurien de canviar les coses perquè no acabés sent un altre mes càlid i eixut. La sequera i la manca de fred estan sent els dos principals protagonistes d’aquest 2022 i els mapes del temps a curt i mitjà termini no són gaire esperançadors.

I si anem més enllà, què diuen els models estacionals sobre el mes de novembre? Es trencarà aquesta dinàmica que no hi ha manera de deixar enrere o es mantindrà?

Unanimitat a dibuixar un novembre càlid

Els dos principals models estacionals, l’europeu i l’americà, mostren un escenari ben semblant pel que fa a l’anomalia de la temperatura mitjana mensual. Per tant, tot fa pensar que se sumarà un altre mes a aquesta llarga llista de mesos més càlids del normal que es va engruixint darrerament.

El model europeu, que limita una mica més aquesta anomalia positiva, pronostica que el novembre podria acabar amb una temperatura mitjana mensual entre 0,5 i 1 grau més alta del que marca la mitjana climàtica (fixeu-vos en el mapa que il·lustra la notícia). El model americà, en canvi, és partidari d’accentuar una mica més l’anomalia i la situa per sobre del grau.

Anomalia de la temperatura mitjana del novembre, segons el model americà. Font: NOAA

Coincidències entre els dos models pel que fa a la pluja

Aquesta vegada els dos models també mostren un patró força similar entre si pel que fa a la distribució de la pluja a casa nostra.

Segons el model europeu podria ploure més de l’habitual a bona part de Catalunya, sobretot com més a prop de la costa. Sens dubte, això seria mitja bona notícia. Diem mitja perquè si bé ajudaria a apaivagar el dèficit pluviomètric d’una de les zones on la sequera està sent més intensa, les capçaleres dels rius on hi ha els embassaments no rebrien tanta pluja.

Per la seva banda, el model americà aposta per un novembre normal o lleugerament més plujós del que marca la mitjana climàtica a Catalunya.

Les anomalies positives de la zona mediterrània de la península Ibèrica i el dèficit que tots dos models dibuixen per al sector atlàntic fan pensar que podrien predominar les situacions de llevant i xaloc.

Com sol ser el mes de novembre a Barcelona?

Per poder-nos fer una idea de què impliquen les anomalies de temperatura i precipitació previstes pels models estacionals, cal saber com acostuma a ser el mes de novembre a Barcelona. Hem agafat les mitjanes del període 1991-2020 de l’Observatori Fabra i de l’observatori de Can Bruixa per explicar-ho.

A l’Observatori Fabra, la mitjana de la temperatura màxima diària és de 15,3 ºC i la de la mínima diària, de 9,2 ºC. Això dona lloc a una temperatura mitjana mensual de 12,2 ºC.

Al bell mig de la trama urbana de Barcelona, la temperatura és més elevada. Segons la sèrie de dades de l’observatori de Can Bruixa, a les Corts, la mitjana de les màximes se situa en els 18,1 ºC i la mínima, en els 12,1 ºC. D’aquesta manera, la temperatura mitjana del mes de novembre és de 15,1 ºC.

Pel que fa a la pluja, el novembre és el quart mes més plujós de l’any, poc per darrere del mes d’abril. Al Fabra, la mitjana és de 58,7 l/m², mentre que a les Corts és de 49,7 l/m².