Imatges des del satèl·lit Sentinel de Copernicus primavera 2023 respecte 2024
Aspecte actual del pantà de la Baells des del satèl·lit Sentinel. Font: Copernicus

La primavera ha esclatat en qüestió de pocs dies en alguns sectors de Catalunya, sobretot allí on l’episodi de precipitació de finals d’abril va impactar amb més força. El verd impera enguany en algunes comarques aquests dies, una estampa que no es va veure la primavera passada, la del 2023, a causa de la poca pluja que va caure entre finals d’hivern i principis de primavera.

Els mapes del Servei Meteorològic de Catalunya de precipitació acumulada entre el febrer i l’abril, mesos en els quals és clau que plogui de cara a boscos i sembrats, permeten veure en quins punts del territori ha plogut més i en quins menys.

Donant només un cop d’ull ràpid, es pot veure que les comarques de la meitat nord i est de Catalunya són les que aquest 2024 més precipitació han rebut. El 2023, per contra, la precipitació va ser minsa i molt irregular.

Aquesta distribució de la precipitació explica, en bona mesura, la diferència entre l’aspecte del paisatge d’aquest any i el del precedent.

Els Pirineus, verds i blancs a principis de maig

Les imatges del satèl·lit Sentinel 2, de l’Agència Espacial Europea, permeten analitzar el canvi de paisatge del darrer any de diversos sectors del territori. En el cas dels Pirineus, la diferència més rellevant, a banda de la major presència de verds d’enguany, rau en la gran quantitat de neu que encara es manté a cotes altes. La fotografia del satèl·lit Sentinel corresponent al 10 de maig del 2024 contrasta, i molt, amb la de les mateixes dates de l’any precedent. Malgrat això, convé recordar que la neu ha estat molt escassa al llarg de tot l’hivern als Pirineus i que no ha estat fins a la primavera que ha fet acte de presència de manera important.

La capçalera del Llobregat es veu clarament més verda aquest any. El verd impera aquests dies a prats i sembrats, les fagedes i rouredes llueixen les fulles verdes de la nova temporada i la neu encara es fa present a les cotes altes del Cadí, la Tosa i el Puigllançada.

Cultius i sembrats verds a Ponent i a Girona, més secs a Tarragona

Els sembrats de secà van viure un 2023 catastròfic a causa de la manca de pluja de l’hivern i la primavera. A principis de maig es veien totalment secs, fet que va implicar la pèrdua de la collita de cereal a bona part del territori. Les imatges de satèl·lit corresponents a l’altiplà central i l’est del pla de Lleida són radicalment diferents entre aquest any i l’anterior. Convé que la pluja no s’aturi, però ara per ara la collita serà clarament millor que la del 2023.

Els prats i sembrats del pla de Girona mostren menys diferències que els de Ponent entre el 2024 i el 2023, tot i que la verdor és més marcada aquest any gràcies a les precipitacions abundants de les darreres setmanes.

Per contra, les terres de cultiu del camp de Tarragona i la vall de l’Ebre mostren un aspecte similar aquest any i el precedent. La precipitació dels darrers mesos ha estat escassa i la sequera acumulada és realment greu en aquesta zona.

El pantà de la Baells

Les imatges comparatives del pantà de la Baells mostren que actualment es troba millor que ara fa un any: la cua del pantà arriba a la Rodonella, quan ara fa un any estava a l’altura de Cercs. I és que aquests dies frega el 40 % de capacitat i en canvi fa un any es trobava al 25 %.

Malgrat això, convé recordar que el conjunt d’embasaments de les conques internes es troben pràcticament igual que el maig del 2023, al 25 %.